80 respiratora

Respiratori i maline: Milićević potpisala raspodjelu

Naredbom je planirano da se 80 pristiglih respiratora rasporedi po BiH
Vijesti / Flash | 30. 04. 2020. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šefica Kriznog stožera Federacije Bosne i Hercegovine Jelka Milićević jučer je potpisala odluku o raspodjeli spornih respiratora koje je iz Kine uvezla firma Srebrena malina. Postavlja se pitanje zašto je Milićević potpisala raspodjelu ukoliko se ranije požalila na nepravilnosti i ako se zna da je u toku istraga.

Jedina ministrica iz Vlade Federacije BiH koja je otvoreno kazala da u procesu nabavke respiratora iz Kine nije sprovedena procedura je upravo Jelka Milićević. Pozvala je na istragu cijelog slučaja. Ipak, nakon prvobitnog komentara i žalbe kojom insinuira da postoji opravdanost da je cijeli proces nabavke sporan, više se nije oglašavala.

Ipak, ministrica Milićević kao šefica Kriznog stožera jučer je potpisala naredbu o raspodjeli 80 respiratora, koliko ih je prošle sedmice stiglo na osnovu nabavke preduzeća Srebrena malina.

Naredbom je planirano da se 80 pristiglih respiratora rasporedi po 10 za Klinički centar u Sarajevu (KCUS), SKB Mostaru i UKC Tuzla, 12 za Unsko-sanski kanton, po pet za ZDK, SBŽ i KS, 8 u HNŽ, 6 u TK, po tri u ŽZH i HBŽ, dva u Posavsku županiju i jedan u Bosnaskopodrinjski kanton.

Indikativno je i to zašto je ministrica Milićević potpisala naredbu za raspodjelu respiratora ako se zna da je Tužiteljstvo Kantona Sarajevo formiralo predmet o ovom slučaju i da je u istragu uključena i SIPA. Kako će se sada istraga odvijati ako se respiratori podijele.

Podsjetimo, portal Klix.ba jučer je objavio ugovor između Federalne uprave civilne zaštite kao kupca i poljoprivrednog poduzeća Srebrena malina kao prodavca o nabavci ukupno 100 respiratora, od čega je stiglo 80, a ukupno je Vlada FBiH za tu svrhu izdvojila 10 milijuna i 530.000 KM.

Ono što se problematizira je način kako je Federalna uprava civilne zaštite izabrala i sklopila ugovor s poljoprivrednim preduzećem za nabavku respiratora. Problematizira se i cijena, ali i vrsta kupljenih respiratora. Za sada se nadležni šturo oglašavaju i pozivaju pravosuđe da vrši istragu.

U svemu tome je još čudnije kako se onda ti isti respiratori mogu podijeliti zdravstvenim ustanovama ukoliko traje istraga. Je li ministrica Milićević zaboravila da je krititirala cijeli proces? Da li je kritiku iznijela samo zato što su to mediji istražili, a inače ne bi? Mnogo je pitanja, a na odgovore ćemo, izgledno je, još malo sačekati.

Kopirati
Drag cursor here to close