Maksimalna kazna

Policajac proglašen krivim za ubojstvo Georgea Floyda

Vijesti / Flash | 21. 04. 2021. u 08:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivšeg policajca iz Minneapolisa Dereka Chauvina porota je u utorak proglasila krivim po svim točkama optužnice za ubojstvo Afroamerikanca Georgea Floyda.

Chauvin je ubio Floyda u svibnju 2020. godine. i to nakon što mu je prilikom uhićenja kleknuo na vrat i držao ga tako pritisnutim na tlo gotovo devet minuta.

Porota je odluku donijela nakon razmatranja tri tjedna svjedočenja 45 svjedoka, uključujući slučajne prolaznike, policijske službenike i medicinske stručnjake. Vijećanje porote započelo je u ponedjeljak i trajalo je nešto više od 10 sati.

Maksimalna kazna za prvu točku je do 40 godina zatvora, za drugu do 25 godina, a maksimalna kazna za treću točke optužnice je 10 godina i/ili 20 tisuća američkih dolara.

Tužiteljstvo je zatražilo ukidanje jamčevine, a Derek Chauvin je u lisicama odveden iz sudnice.

Izvan zgrade suda gomila od nekoliko stotina je kličući dočekala vijest o presudi.

Presuda bi mogla, prema riječima suca Petera Cahilla, biti izrečena za osam tjedana.

Osudom Chauvina za smrt Georgea Floyda, tužitelji će početi usmjeravati pažnju na vođenje postupka protiv troje drugih koji su sudjelovali u fatalnom uhićenju.

Tou Thao, J. Alexander Kueng i Thomas Lane, svi koji su otpušteni i uhićeni nekoliko dana nakon što je Floyd umro prošlog svibnja, na suđenju 23. kolovoza suočeni su s optužbama da su pomagali u ubojstvu Floyda.

Reakcije na presudu za ubojstvo Georgea Floyda

Porota je u utorak osudila bivšeg policajca iz Minneapolisa Dereka Chauvina za ubojstvo Georgea Floyda prilikom uhićenja a ta je presuda izazvala brojne reakcije.

Američki predsjednik Joe Biden je nakon presude izjavio da osjeća "olakšanje".
 
"Svima nam je laknulo", rekao je američki predsjednik Joe Biden obitelji Floyd u telefonskom pozivu. "Vi ste nevjerojatna obitelj. Volio bih biti tamo da vas zagrlim", nastavio je.

"Danas se u Americi obilježava dan pravde", dodala je Kamala Harris, američka potpredsjednica.

Bivši američki predsjednik Barack Obama i njegova supruga Michelle pozdravili su presudu

"Danas je porota postupila ispravno. Ali istinska pravda zahtijeva mnogo više. Michelle i ja svoje molitve upućujemo obitelji Floyd i stojimo sa svima onima koji su predani jamčiti svakom Amerikancu punu mjeru pravde koja je Georgeu i mnogim drugima uskraćena", rekao je Barack Obama.

Bivša državna tajnica i supruga predsjednika Billa Clintona Hillary Clinton im se pridružila.

"Obitelj i zajednica Georgea Floyda zaslužili su da njegov ubojica odgovara. Danas su dobili tu odgovornost. Uvijek i zauvijek, Crni životi su važni", poručila je Hillary Clinton.

Guverner Minnesote Tim Walz ističe koliko ja ova presuda važna. 

"Današnja presuda važan je korak naprijed za pravdu u Minnesoti. Suđenje je gotovo, ali naš je posao tek započeo. Svijet je 25. svibnja 2020. gledao kako George Floyd gotovo devet minuta umire s koljenom na vratu. Tisuće stanovnika Minnesote prošlo je ljeto marširalo ulicama nakon njegove smrti - nadahnuvši pokret diljem svijeta. Iako mnogi od tih ljudi nikada nisu upoznali Georgea, cijenili su njegovu humanost. Znali su što se dogodilo. Pozvali su na promjene i tražili su pravdu", kazao je Walz.

Presuda je odjeknula i s druge strane Atlantskog oceana

"Bio sam zgrožen smrću Georgea Floyda i pozdravljam ovu presudu. Moje su misli večeras s obitelji i prijateljima Georgea Floyda", kazao je britanski premijer Boris Johnson. 

Kopirati
Drag cursor here to close