Vraćeni na ognjišta

Radost u Grabovici: Uručen ključ tisućite obnovljene kuće

Domaćin Jozo Rajić izrazio je zadovoljstvo završenim radovima.
Vijesti / Flash | 28. 08. 2019. u 11:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac u srijedu je u Grabovici kod Mostara obitelji Joze Rajića uručila ključeve njihove kuće koja je obnovljena u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u Bosni i Hercegovini. Ovim činom, simbolično je obilježeno uručenje 1000. ključa kroz ovaj veliki projekat u kojem osim BiH sudjeluju i Hrvatska, Crna Gora i Srbija.

"Proces povratka i zbrinjavanja interno raseljenih osoba neprocjenjivo je važan za očuvanje stabilnosti i mira kako u BiH tako i regiji, suživota naših naroda... U tome je mnogo pomogao i ovaj projekat čija je ideja potekla od predstavnika vlasti naše četiri zemlje, a realizirana je zahvaljujući pomoći naših donatora.

Sretna sam kad vidim osmijehe i zadovoljstvo na licima ljudi koji useljavaju u nove domove. Pokazali su strpljenje i veliku želju da se vrate na svoje ognjište i to je veoma važno", rekla je Borovac.

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić naveo je kako se zahvaljujući ovom projektu u FBiH gradi 1.281 stambena jedinica, a do sad je izgrađeno 390 kuća i osam stambenih zgrada.

"Raduje nas kada svjedočimo lijepim trenucima, kojim označavamo vidljive rezultate rada i uspješno završene projekte. Jedan od njih je upravo danas u Grabovici kod Mostara, a kojim označavamo zavšetak 1000. stambene jedinice u okviru RSP-a u našoj zemlji. Siguran sam da ovaj dan predstavlja posebnu radost za obitelj Rajić, koja dobiva trajno stambeno rješenje i primjerene uvjete za život, ali i za nas koji provodimo ovaj projekat", rekao je Ramić.

Video: Grabovica: Uručeni ključevi za tisućitu stambenu jedinicu

Domaćin Jozo Rajić izrazio je zadovoljstvo završenim radovima.

"Supruga i ja napravili smo kuću 1989. i tada smo imali troje djece, a kasnije smo dobili i četvrto. Kuća nam je sada ljepša nego prije. Aplicirao sam za obnovu gdje god sam mogao, ali do ovog projekta ništa nije urodilo plodom", kazao je Rajić.

Danas su uručeni ključevi obnovljene kuće i obitelji Kemala Ćorića u selu Dobr na Podveležju, koji je do obnove svoje stambene jedinice preseljavao 11 puta. Kako je rekao, on, supruga, dvoje djece i njegovi roditelji presretni su što su se vratili na svoje ognjište.

Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu u BiH će do kraja 2021. godine biti osigurano ukupno 3.200 stambenih jedinica za ugrožene izbjeglice, raseljene osobe i povratnike u BiH. Do kraja 2019. planirano je useljenje još 500 stambenih jedinica, a ostatak do kraja 2021. godine, navedeno je iz Ureda za informiranje ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close