''Nismo krivi''

Radnici Komosa demantiraju količinu i vrstu sadnica, ali ne i njihovu cijenu

''Žao nam je što inspektor Spasojević nije poslušao naše sugestije i što je inzistirao na puzajućem ruzmarinu, odbacujući upozorenja JP Komos, pa ćemo sada na Bulevaru imati postojeće zasade uspravnog ruzmarina i lavande'', navode iz Komosa.
Vijesti / Flash | 14. 06. 2021. u 18:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici JP ''Komos'' uputili su pismo našoj redakciji u kojemu su demantirali neke dijelove teksta koji smo ranije objavili, a koji se odnosi na to kako je veći dio sadnica puzajućeg ruzmarina, koje su djelatnici JP Komos Mostar posadili na mostarskom Bulevaru krajem svibnja ove godine, na dijelu srednjeg pojasa između prometnica, uginuo, te kako nije posađeno onoliko sadnica koliko je navedeno i kako su iste plaćane 8,86 KM po komadu.

U demantu koji su naslovili ''Ruzmarin na Bulevaru - eksperiment inspektora Spasojevića'' radnici Komosa demantirali su količinu i vrstu sadnica posađenih na Bulevaru, ali nisu demantirali cijenu po kojoj su sadnice nabavljene, kao ni zašto nije posađeno 900 sadnica koliko je navedeno u dokumentu.

''Posađeno je 800 komada sadnica puzajućeg ruzmarina na razmaku od 1 metar, kako je precizno i isključivo tražio gospodin Bojan Spasojević, ispred Odjela za privredu, komunalne i inspekcijske poslove, koji je JP Komos-u uputio i precizan nalog za izvršenje'', dodaju radnici.

Navode kako je dio tih sadnica je od trenutka sadnje do danas počupan, ugažen i bačen.

Na problem s devastacijom određenih dijelova Bulevara, JP Komos je, kažu, u više navrata upozoravao nadležne.

Inzistiranje nadležnog inspektora Odjela za komunalne poslove GU Mostar

''Želimo naglasiti da se JP Komos protivio odabiru puzajućeg ruzmarina za sadnju na razdjelnici između prometnih traka na Bulevaru, obzirom da takva biljka – koja po prirodi pokriva tlo, nije prikladna za tu vrstu lokacije te ona obično ide na padine i zidove niz koje se može spuštati'', pišu radnici Komosa.

Kažu da to protivljenje nije naišlo na razumijevanje ''nego je ponovljeno inzistiranje inspektora Spasojevića za sadnju puzajućeg ruzmarina čije su sadnice u prosjeku skuplje od običnog ruzmarina koji je već prisutan na Bulevaru u zasadu zajedno s lavandom''.

Razdjelnica između traka Bulevara puna betona – samo 15 cm zemlje

''Dodatni problem na koji JP Komos nije mogao utjecati je činjenica da je razdjelnica između prometnih traka na Bulevaru puna betona koji je ostao od gradnje ivičnjaka te sadrži samo cca 15 centimetara zemlje. Kako bi pokušali kompenzirati loše tlo, radnici Komosa su prilikom sadnje stavili veliku količinu treseta (80 vreća po 80 litara i dodatno 60 vreća po 50 litara treseta)'', pišu dalje radnici Komosa.

Daljnji problem je, kažu, što je na Bulevaru došlo do gaženja i devastacije sadnica od strane djece i lica koja prosjače, na što je Komos u više navrata upozoravao i Odjel za privredu, komunalne i inspekcijske poslove GU Mostara i Policijsku upravu Mostar.

''Također, lica koja prosjače uzrokuju štete i djelomična uništenja vodonatapnog sustava kap po kap na Bulevaru. Žao nam je što inspektor Spasojević nije poslušao naše sugestije i što je inzistirao na puzajućem ruzmarinu, odbacujući upozorenja JP Komos, pa ćemo sada na Bulevaru imati postojeće zasade uspravnog ruzmarina i lavande, a između tih zasada imat ćemo niski puzajući ruzmarin koji će prelaziti na kolnik, za što smatramo da neće biti dobro'', piše dalje Komos.

Kritika medijima

Dodaju kako o kvaliteti rada radnika Komosa svjedoče zelene površine park Čekrk, park Tekija, spomen obilježje Šehitluci, autobuska stanica, Musala, razdjelnica Bulevara od Hita do Doma zdravlja i dr.

''Važno je naglasiti da je potrebno zajednički raditi ka uređenju i uljepšavanju gradskih zelenih površina te uvažavati prijedloge i neposrednih izvođača radova, ljudi kojima su nekad ruke vezane nalozima iz Gradske uprave'', zaključuju radnici Komosa u svom pismu.

Kopirati
Drag cursor here to close