Mašala minusa!

Prirodni priraštaj u BiH je -2757!

Ukoliko država želi itekako može utjecati na poboljšanje demografske slike pa je više nego očito da političke elite u BiH to niti zanima niti se ovom problematikom žele baviti.
Vijesti / Flash | 17. 09. 2019. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Demografski problemi u vidu velikog odlaska naročito mladi i obrazovanih ljudi, sve starijeg stanovništva te sve manjeg nataliteta a većeg mortaliteta u Bosni i Hercegovini ne jenjavaju.

I ne samo to, nego poprimaju još dramatičnije razmjere nego je to bio slučaj proteklih godina, a i tada je situacija bila dramatična. Odlasci se nastavljaju, mogli bi eskalirati sljedeće godine kada Njemačka dodatno liberalizira tržište rada, a o natalitetu i mortalitetu najbolje svjedoči sljedeći podataka – prirodni priraštaj u prvih pola godine u Federaciji bio je -2757!

Ukoliko znamo da država ne samo kako ništa ne radi da bi se situacija poboljšala (donošenje adekvatne populacijske politike, strategija i planova…) nego kroz permanentne političke krize kao da se trudi otjerati i one koji ostaju u zemlji.

O kakvoj se demografskom kolapsu radi vidi se i iz toga što u svih šest mjeseci bilježimo negativan prirodni priraštaj. Tako smo u siječnju imali 1.232 živorođenih, 1.712 umrlih, dakle priraštaj -480, u veljači 1.298 živorođenih, 1.948 umrlih (PP -650), u ožujku 1.371 živorođenih, 1.833 umrlih (PP -462), u travnju 1.394 živorođenih, 1.850 umrlih (PP -456), svibnju 1.489 živorođenih, 1.811 umrlih (PP -322) te konačno u lipnju 1.320 živorođenih, 1.707 umrlih (PP -387). Prema tome, u prvih pola godine najmanji mjesečni minus bio je više od 320 što samo po sebi govori u kakvom se demografskom blatu nalazimo.

Vrlo slična slika je i u Republici Srpskoj. Podaci su ovo koje je objavio Republički zavod za statistiku u velikoj publikaciji “Demografska statistika za 2018. godinu” pokazuju kako je te godine rođeno ukupno 9.568 djece, a umrlo 14.763 osoba, dok je sklopljeno blizu šest tisuća brakova, a razvedeno oko tisuću.

A kako se itekako može raditi na poboljšanju demografske slike, svjedoče brojni primjeri iz razvijenih zapadnih zemalja. Ali, s obzirom kako bh. političari uvijek tvrde da se zbog inih razloga ne možemo uspoređivati s njima, kao primjere ćemo uzeti Mađarsku i Srbiju.

U susjednoj Republici Srbiji država je više nego jasno detektirala kako zemlja izumire (što zbog masovnog iseljavanja, što zbog vrlo malog nataliteta) pa se odlučila barem pokušati svemu tome stati na kraj. Od prošle godine uveli su primjerice mjere pomoći kod rađanja prvog, drugog, trećeg i četvrtog djeteta. Tamošnji predsjednik Aleksandar Vučić je kazao kako će To, kako kaže, znači da će majka koja rodi treće i četvrto dijete dobiti ukupno 30 tisuća eura od države, što je kako kaže dosad najozbiljniji paket pomoći majkama. Tu su još neke mjere koje su, prema navodima tamošnjih institucija, već počele davati rezultate i bilježi se više rođene djece.

Mađarski premijer Viktor Orbán navodi kako je u toj zemlji otkako je on na vlasti prije devet godina broj sklopljenih brakova povećao se 43 posto. Stopa fertiliteta porasla je 20 posto, i danas žena prosječno rađa 1,49 djece, dok je 2010. ta stopa iznosila 1,25.

Smanjuje se i broj pobačaja, čak trećina manje žena koristi taj zahvat u odnosu na razdoblje prije devet godina, a 29 posto manje vjenčanih parova se razvodi, piše Dnevni list.

Sve je to rezultat niza mjera koje je ova država poduzela – od izravne financijske pomoći porodiljama, ženama sa četvero ili više djece omogućuje se neplaćanje poreza na dohodak do kraja života, mlađim ženama u prvom braku dodjeljuju se subvencionirani krediti za kupnju stana i automobila, a uvjeti se poboljšavaju sa svakim novim djetetom, bakama i djedovima dopušteno da izostaju s posla kako bi pomogli u odgoju djece itd.

Dakle, ukoliko država želi itekako može utjecati na poboljšanje demografske slike pa je više nego očito da političke elite u BiH to niti zanima niti se ovom problematikom žele baviti.

Kopirati
Drag cursor here to close