Account

Priče o medicinskim uređajima i golovima najbolje od istraživačkog novinarstva

Semir Mujkić je dobio nagradu za najbolje istraživanje u multimedijalnim sadržajima, za pisani i video izvještaj o problemima vezanim za nabavku sigurnih golova u Federaciji BiH.
Vijesti / Flash | 13. 07. 2018. u 22:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnji dobitnici Account nagrade za najbolje istraživanje o korupciji u Bosni i Hercegovini su
Žana Gauk za tekst 'Medicinski uređaji u BiH na izdisaju zbog korupcije i nestručnosti', objavljen na
poslovnom portalu Capital.ba, i Semir Mujkić, novinar Balkanske istraživačke mreže BIRN za tekst i
video prilog 'Djeca čekaju na sigurne golove zbog greške u slovima', objavljen na portalu
Detektor.ba.

"Velika je čast biti dobitnik, pogotovo što ovakvo priznanje dolazi od urednika medijskih kuća širom
BiH. Nadam se da će naredne godine biti više novinara koji će se na ovaj način baviti novinarstvom, ne
zbog nagrada, već da bismo ispunili naš zadatak – istražili, dokumentirali, ukazali na nepravilnosti,
prozvali imenom i prezimenom i mijenjali stanje u društvu.

Jer, ako nije istraživačko, nije ni novinarstvo", rekla je Žana Gauk, dobitnica Accountove-ove nagrade za najbolje pisano istraživanje. Semir Mujkić je dobio nagradu za najbolje istraživanje u multimedijalnim sadržajima, za pisani i video izvještaj o problemima vezanim za nabavku sigurnih golova u Federaciji BiH.

Novac za nabavku sigurnih golova je izdvojen novac nakon pogibije dječaka u sarajevskom naselju Dobrinja u listopadu 2015. godine. "Već godinu dana istražujem kupovine sigurnosnih golova u Federaciji koje, koliko je meni poznato, još uvijek nisu završene u svih deset županija zbog nemara i insistiranja na španjolskim sigurnosnim certifikatima koje imaju samo rijetke firme", rekao je Mujkić.

U sastavu žirija za dodjelu Account novinarske nagrade za najbolje istraživanje o korupciji su bili
Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica 'Oslobođenja', Gordana Milinković, urednica vijesti i zamjenica glavnog i odgovornog urednika Nezavisnih novina, Štefica Galić, glavna i odgovorna uednica portala Tačno.net, Radenko Udovičić, medijski ekspert i Amarildo Gutić, novinar Online magazina Žurnal.

U svom obraćanju na ceremoniji dodjele ove novinarske nagrade za najbolje istraživanje o
korupciji u BiH, Eldin Karić, direktor projekta Account, istaknuo je da žali zbog činjenice da je na
ovogodišnji natječaj pristiglo relativno malo prijava.

"Ovo pokazuje da je u Bosni i Hercegovini nizak nivo istraživačkog novinarstva, a razlog za to može biti u nedostatku financijskih sredstava ili u činjenici da se mediji ne usuđuju istraživati teme na čijem kraju se nalaze ljudi koji upravljaju ovom državom", rekao je Karić i naglasio da je od početka ove godine Account, zajedno sa desetak medija intenzivirao aktivnosti na istraživačkom novinarstvu, te izrazio nadu da će ove aktivnosti doprinijeti većem stupnju informiranosti javnosti.

Govoreći o stanju u bh. medijima, Karić je osudio hajku koja je pokrenuta protiv Marka Radoje, urednika Informativnog programa BHT-a zbog odluke koja je u njegovom mandatu. "Takvim odnosom prema ljudima koji uspostavljaju profesionalne standarde se narušavaju medijski principi nezavisnosti i nepristrasnosti. Dajem podršku Marku Radoji i pozivam menadžment BHRT-a da podrži urednika Informativnog programa i vrati profesionalizam na javni servis", rekao je Karić.


Antikorupcijska mreža u BiH - Account

Ovo je šesta godina za redom u kojoj Antikorupcijska Mreža u BiH Account nagrađuje novinare za
izuzetne napore u otkrivanju korupcije u Bosni i Hercegovini i obavljanju primarne uloge čuvara javnog interesa. Nagradom za istraživačko novinarstvo, Account želi promovirati istraživačko novinarstvo i podstaknuti medije da se bave ovim vidom novinarstva koji na najbolji način služi interesu javnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close