Nema dokaza

Presuda za zločine u Bileći 10. ožujka

"Za Iliju Đajića nema individualiziranih radnji, osim dvije točke, a za te dvije točke svjedoci su kontradiktorni", kazala je Loga, te dodala da je svim Obranama u ovom predmetu jasno da Miloš Mavrak nije bio u Bileći.
Vijesti / Flash | 11. 02. 2020. u 22:52 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud BiH će 10. ožujka izreći presudu četvorici optuženih za zločine počinjene nad zatočenicima u nekadašnjoj vojarni 'Moša Pijade' u Bileći.

Radivoje Lazarević, branilac optuženog Miodraga Grubačića, u završnoj riječi je naveo da tužitelj nije uspio dokazati za njegovog klijenta ono što je napisano u optužnici. Lazarević je naveo da tužitelj nije uspio dokazati da su sve zatvorene osobe imale status civilnih osoba.

"Dio svjedoka Tužiteljstva BiH i Obrane potvrdio je da tu nisu bila samo zatvorene osobe nesrpske nacionalnosti", kazao je Lazarević. Naglasio je da Obrana ne spori da je Grubačić bio stražar u Bileći, ali spori da je imao diskriminatornu namjeru i da je bio svjestan širokog i sistematičnog napada, prenosi BIRN.

"Mislim da tužitelj nije uspio dokazati postojanje diskriminatorne namjere koja je strandard za krivično djelo 'zločin protiv čovječnosti'. Mišljenja sam da Grubačić nije stvorio i održavao uvjete na koje se optužnica poziva. Kada su u pitanju svjedoci Tužiteljstva, veliki broj svjedoka je naveo da je Miloš Mavrak bio stražar. Ja odgovorno tvrdim da to nema veze sa istinom", rekao je Lazarević osvrćući se na kredibilitet svjedoka i pojašnjavajući da su u točkama optužnice radnje stavljene na teret zajedno njegovom branjeniku i Mavraku.

Lazarević je dodao da je veliki broj svjedoka Tužiteljstva bio zatrovan željom za osvetom, ali da je bilo i korektnih i poštenih svjedočenja. "Mislim da nijedan svjedok, a pogotovo oštećeni, nije identificirao Grubačića imenom i prezimenom", kazao je Lazarević, navodi BIRN.

Anja Loga, braniteljica optuženog Ilije Đajića, rekla je da Tužiteljstvo nije izvan razumne sumnje dokazalo radnje koje mu se stavljaju na teret, zatraživši da Sud donese oslobađajuću presudu. Loga je istaknula da Đajić ne može biti osuđen jer kod njega nije postojala diskriminatorna namjera.

"Bio je običan vojnik. Obrana nije sporila da je bio pripadnik Vojne policije Bilećkog bataljuna. Obrana je izvela svjedoke koje smo pitali jesu li ikada čuli da je bilo koga diskriminirao, i svjedoci su odgovorili da nije", kazala je Loga. Naglasila je da je tužitelj propustio da poduzme neuropsihijatrijsko vještačenje za tvrdnje u optužnici da su svjedoci pretrpjeli teške duševne patnje i bolove.

"Nijedan svjedok nije priložio medicinsku dokumentaciju. U optužnici se navodi da su 105 dana tučeni pesnicama i gumenim palicama – nisu zadobili teške ozljede u smislu lomova. Svi su se nakon razmjene prijavili u vojsku", rekla je Loga. Istaknula je da svjedoci Tužiteljstva imaju kontradiktorne iskaze u odlučnim činjenicama.

"Za Iliju Đajića nema individualiziranih radnji, osim dvije točke, a za te dvije točke svjedoci su kontradiktorni", kazala je Loga, te dodala da je svim Obranama u ovom predmetu jasno da Miloš Mavrak nije bio u Bileći.

Grubačić i Đajić su zajedno s Borisom Bošnjakom i Milošem Mavrakom optuženi za zločine nad zatočenicima u nekadašnjoj vojarni 'Moša Pijade' u Bileći počinjene od svibnja do srpnja 1992. godine, kao i za to što su omogućavali drugima da ulaze i udaraju zatvorenike.

Bošnjak je, prema optužnici, bio pripadnik Sedmog bataljuna Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) i obavljao je dužnost zapovjednika straže, a ostala trojica bili su stražari, također pripadnici VRS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close