Prijedlog prihvaćen!

Federalni proračun prošao prvu prepreku

Predviđeno je i 25 milijuna KM za izgradnju zračne luke u Bihaću.
Vijesti / Flash | 29. 12. 2020. u 20:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatio je na sjednici Prijedlog federalnog proračuna za 2021. godinu.

Da bi stupio na snagu, potrebno je da ovaj akt odobri u istom tekstu i Dom naroda čija je sjednica sazvana za sutra. Ako se to dogodi, Federacija će pravovremeno dobiti proračun za narednu godinu.

Prema današnjem obraćanju Zastupničkom domu federalnog premijera Fadila Novalića, koji je prvo prezentirao ekonomske posljedice pandemije COVID-a 19, proračun za 2021. sadržavat će mjere za sanaciju stanja. To se odnosi na prilike u vezi s GDP-om i radnim mjestima čiji je broj umanjen od početka pandemije u FBiH, a kasnije nadomješćivan zahvaljujući 'korona zakonu' te drugim poduzimanim mjerama.

Ukupni predloženi proračunski iznos je 5.481.251.899 KM, što je za 27,7 milijuna KM manje od ovogodišnjeg proračuna, odnosno rebalansa izvršenog u aprilu.

Planirani porezni prihodi su gotovo na ovogodišnjem nivou jer Vlada smatra da će planirane mjere dati rezultate.

Proračunski prihodi od doprinosa za MIO/PIO očekuju se kao i u 2020. godini, što važi i za prihode od indirektnih poreza.

Premijer je za iduću godinu najavio nastavak restriktivne politike u javnoj potrošnji, a za plaće i naknade troškova zaposlenih kazao da je ukupni iznos blago povećan nakon što je s početkom pandemije bio smanjen. I s povećanjem je ispod nivoa Rebalansa proračuna za 2020. godinu.

Planirani proračunski rashodi su 4,4 milijarde KM, od čega je za kapitalne transfere planirano 227,5 milijuna KM, odnosno 90 milijuna više nego u 2020. godini. Za izgradnju brzih cesta je planirano 115 milijuna. Ovom iznosu će tijekom godine biti pridodano još 20 milijuna KM.

U nastavku borbe protiv posljedica pandemije COVID-a 19, predviđeno je intenziviranje mjera, pa u tom smislu, pomoć nižim nivoima vlasti, kantonima i općinama u iznosu od 230 milijuna KM, kao i 150 milijuna Fondu za stabilizaciju privrede. Ovo drugo će se trošiti na temelju podzakonskih akata.

Za podršku zapošljavanju je predviđeno dodatnih 50 milijuna, kao i novih 25 milijuna podrške gospodarstvu kroz garancijski fond; zatim deset milijuna za uvezivanje staža zaposlenih u privatnim i javnim poduzećima, te pomoć od devet milijuna KM aerodromima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli kao subjektima koji trpe značajne posljedice krize izazvane pandemijom.

Predviđeno je i 25 milijuna KM za izgradnju zračne luke u Bihaću.

Zdravstvenim ustanovama je planirano 60 milijuna, duplo više nego dosad za borbu protiv COVID-a 19, kazao je federalni premijer i dodao da je novac za vakcine protiv COVID-a 19 već uplaćen.

Za naknade roditeljima djece s posebnim potrebama je predviđeno ukupno 16,5 milijuna KM te tri milijuna za ustanove socijalne zaštite.

Transferi za mirovine, poljoprivredu, povratnike i druge korisnike ostali su na dosadašnjem nivou.

Premijer Novalić je zaključio da su sve planirane mjere realne i održive i naglasio da je izuzetno važno da Federacija BiH dobije i zakone o doprinosima te o porezu na dohodak.

Na ovoj sjednici Zastupničkog doma, zastupnici treba da se izjasne i o Prijedlogu zakona o izvršavanju proračuna FBiH za 2021., kao i o Prijedlogu zakona prema čijim odredbama gradonačelnik Mostara može proglasiti proračun Grada za 2021., uz suglasnost nadležnih iz gradske službe za financije.

Kopirati
Drag cursor here to close