Mostar

Ponovno devastirano Partizansko groblje

Podsjetit ćemo kako je do sada u više navrata ovaj spomenik oštećen lomljenjem kamenih ploča, ispisivanjem grafita, paljenjem različitih predmeta i sl.
Vijesti / Flash | 23. 11. 2019. u 17:50 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uoči Dana državnosti BiH i najave posjete delegacije s federalnog i županijskog nivoa, nacionalni spomenik Partizansko spomen groblje u Mostaru ponovno je doživjelo devastaciju od strane, kao i uvijek do sada, nepoznatih osoba.

Kako se ekipa portala Bljesak.info tijekom subote mogla uvjeriti, polomljeno je više kamenih ploča na kojima su ispisana imena stradalih. Osim polomljenih ploča, nekoliko postolja s pločama je iščupano iz zemlje i bačeno nekoliko metara dalje.

Podsjetit ćemo kako je do sada u više navrata ovaj spomenik oštećen lomljenjem kamenih ploča, ispisivanjem grafita, paljenjem različitih predmeta i slično.

Foto: Bljesak.info / Novo uništavanje Partizanskog groblja

Nakon dugo vremena, postavljena je bila rasvjeta i nadzorne kamere, te je bila angažirana i zaštitarska firma kako bi se ovaj spomenik očuvao nakon djelomične obnove. Međutim, nakon isteka ugovora sa zaštitarskom firmom, kamere su uklonjene, a fizička zaštita ne postoji, te je spomenik ponovno prepušten zubu vremena.

U ponedjeljak 25.11. najavljena je posjeta delegacije ovom spomeniku gdje će biti položeno cvijeće i odana počast svim žrtvama, a potom će polaganje cvijeća i odavanje počasti stradalima biti upriličena na Šehitlucima, nakon čega će uslijediti akademija povodom praznika.

U odluci o proglašenju Partizanskog-spomen groblja nacionalnim spomenikom navedeno je kako je ''Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dužna osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i financijske mjere za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju nacionalnog spomenika''.

Kopirati
Drag cursor here to close