Obilježavanje

Patriotska liga u Mostaru: Dan neovisnosti BiH je značajan datum

Nakon obilaska harema u Liska ulici, u mostarskom Centru za kulturu održan je okrugli stol pod nazivom 'Uloga i značaj Patriotske lige BiH na realizaciji Referenduma za neovisnost RBiH 1.3. 1992. u Hercegovini'.
Vijesti / Flash | 01. 03. 2019. u 00:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Patriotske lige BiH tijekom četvrtka su raznovrsnim programom obilježili Dan neovisnosti BiH. Najprije su posjetili harem u Liska ulici (današnjoj kneza Mihajla Viševića Humskog), gdje je prigodnim obraćanjima i polaganjem cvijeća odana počast poginulim braniteljima Mostara.

Jedan od organizatora Muhamed Taslidža kazao je kako su na ovom mjestu sahranjene prve žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu, svih vjera i nacija, te da je nebriga za ovo simbolično mjesto dio onih snaga koje žele narušiti sliku jedinstva naših naroda, a posebno borbe za državu čiju neovisnost slavimo ovih dana.

Edin Mušić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kazao je kako veliki broj manifestacija kojim se obilježava ovaj važan dan u Mostaru i Hercegovini zapravo govori o njegovom značaju.

"Imamo jednu neovisnost koju možda povremeno ne cijenimo dovoljno, ali mislim da je priznanje Bosne i Hercegovine koje dolazi izvana puno snažnije od ovih naših unutarnjih odnosa na kojima treba poraditi", kazao je Mušić između ostaloga.

Nakon obilaska harema u Liska ulici, u mostarskom Centru za kulturu održan je okrugli stol pod nazivom 'Uloga i značaj Patriotske lige BiH na realizaciji Referenduma za neovisnost RBiH 1.3. 1992. u Hercegovini'.

Među govornicima je bio Avdo Hebib koji je istaknuo: "Nekoliko tisuća policajaca u to vrijeme je bila jedina vojna formacija u BiH. Na inicijativu pomoćnika ministra policije Republike BiH Avde Hebiba na dnevni red Predsjedništva je stavljen zahtjev o mobiliziranju rezervnog sastava policije.

Nakon tvrdnji da će se rezervni sastav mobilizirati po potrebi odluka je prihvaćena. Zbog odlaska Srba i poremećene formacijske strukture u rezervnom sastavu policije, tada se angažiraju pripadnici Patriotske lige, čime je Patriotska liga potpuno legalno ušla u sastav aktivnih i rezervnih struktura policije. Te policijske strukture suprotstavile su se zastrašivanju naroda barikadama, pljačkama, ubojstvima", istaknuo je između ostaloga Hebib.

Program obilježavanja Dana neovisnosti u organizaciji Patriotske lige BiH završen je obilaskom mezarja, molitvom i polaganjem cvijeća na Šehitlucima. Treba napomenuti da su posjetu haremu u Liska ulici, te okrugli stol osiguravali službenici Policijske uprave Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close