12 godina zatvora

Osuđeni za zločine u Bileći nedostupan organima gonjenja u BiH

"Prema dostupnim informacijama, već duže vrijeme se nije javljao u policijsku postaju, a o tome nije obavješten Sud", navodi sugovornik BIRN-a BiH, blizak pravosudnim institucijama.
Vijesti / Flash | 22. 02. 2018. u 16:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Miroslav Duka nije se odazvao na poziv sudskih organa za izdržavanje dvanaestogodišnje kazne, po pravosnažnoj presudi Suda BiH, kojom je osuđen za ratne zločine u Bileći. Duka je nedostupan organima gonjenja u BiH, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Odvjetnik Miroslava Duke, Dejan Bogdanović, je kazao da mjesecima nije u kontaktu sa svojim branjenikom i da nema nikakvu informaciju. Kako saznaje BIRN BiH, Duka nije pronađen na adresi prebivališta, sumnja se da je prešao državnu granicu.

"Prema dostupnim informacijama, već duže vrijeme se nije javljao u policijsku postaju, a o tome nije obavješten Sud", navodi sugovornik BIRN-a BiH, blizak pravosudnim institucijama.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH u kolovozu prošle godine potvrdilo je presudu kojom je Goran Vujović osuđen na šest, Miroslav Duka na 12, a Željko Ilić na pet godina zatvora za zločine počinjene u Bileći 1992. godine.

Vuković, Duka i Ilić su proglašeni krivim za mučenja, premlaćivanja i zlostavljanje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Stanici javne bezbjednosti (SJB) i Đačkom domu u Bileći. Jedan od zatočenih je od posljedica premlaćivanja podlegao.

Vujović i Duka osuđeni su da su počinili progon protupravnim zatvaranjima, nečovječnim postupanjem, deportacijom, ubojstvima i mučenjem.

Vujović je osuđen da je zločine počinio kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bileća, a Duka kao zapovjednik u SJB-u. Ilić je osuđen kao policajac za progon, fizičkim i psihičkim zlostavljanjem zatočenika. Prema tvrdnjama Milorada Raševića, Ilićevog branioca, on se već nalazi na izdržavanju kazne.

Kopirati
Drag cursor here to close