Britanci

Osnovan fond za pomoć Assangeu

Ekvador već nekoliko mjeseci pokušava izbaciti Assangea iz veleposlanstva zbog sve lošijih odnosa sa svojim gostom, koji je nedavno tužio ovu zemlju zbog ograničenja pristupa internetu
Vijesti / Flash | 11. 01. 2019. u 00:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska humanitarna organizacija koja pomaže uzbunjivačima (whistleblowers) širom svijeta osnovala je fond za pravnu pomoć osnivaču WikiLeaksa Julijanu Assangeu, upozorivši da je njegovo izbacivanje iz veleposlanstva Ekvadora u Londonu 'pitanje dana'.

Fondacija 'Courage' priopćila je da je položaj Assangea u veleposlanstvu, u kojoj živi od 2012. godine, sve teži i u opasnosti je od izbacivanja.

"Procesuiranje Assangea zbog objavljivanja dokumenata predstavlja napad na slobodu medija, a njegovoj obrani bit će potrebne pristalice i podrška širom svijeta", priopćeno je iz Fondacije.

Predsjednik Ekvadora Lenin Moreno rekao je prošlog mjeseca da je otvoren put za Assangea da donese odluku o napuštanju veleposlanstva. Moreno je rekao da je Britanija garantirala da Assange neće biti izručen nijednoj zemlji u kojoj mu je život ugrožen, objavila je Srna.

Ekvador već nekoliko mjeseci pokušava izbaciti Assangea iz veleposlanstva zbog sve lošijih odnosa sa svojim gostom, koji je nedavno tužio ovu zemlju zbog ograničenja pristupa internetu, podsjeća AFP.

Assange strahuje da će ga Britanija izručiti SAD. Washington traži Assangea zbog objavljivanja više tisuća tajnih diplomatskih depeša State departmenta i Pentagona 2010. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close