Žalba

Osmanović: Tender za putovnice nije poništen nego prolongiran

Mediji su ranije objavili da je peti po redu tender za nabavku knjižica za putovnice poništen i to zbog žalbe koja je uložena na tendersku dokumentaciju.
Vijesti / Flash | 05. 10. 2017. u 16:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović izjavio je da tender za nabavku putovnica nije poništen, već je "samo njegovo trajanje zaustavljeno zbog žalbe koju je uložila jedna rumunjska firma".

Osmanović je pojasnio da je, prema Zakonu o javnim nabavkama, kada je riječ o međunarodnim tenderima, rok za preuzimanje tenderske dokumantacije 45 dana, te da svaki gospodarski subjekt od dana preuzimanja tenderske dokumentacije ima na raspolaganju 10 dana da uloži prigovor na sam tekst.

"Taman kada smo se ponadali da će biti završen tih 45 dana, u posljednjem vremenskom periodu, koliko sam informiran, neka rumunjska firma je uložila žalbu", rekao je Osmanović novinarima u Sarajevu.

On je istaknuo da, prema Zakonu o javnim nabavkama, postoje dvije mogućnosti, od kojih je jedna da menadžment Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) udovolji svim primjedbama gospodarskim subjekta koje ih je stavilo na tendersku dokumentaciju, ukoliko to suštinski ne mijenja samu tendersku dokumentaciju.

"Druga mogućnost je da menadžment IDDEEA-e to odbije i onda to ide u Ured za razmatranje želbi, a ona, nakon prijema žalbe, ima rok od 30 dana da odgovori je li opravdana ili nije", kaže Osmanović.

On je izrazio zabrinutost jer se ulazi u skučen vremenski prostor, istaknuvši da će se, ako Ured za razmatranje žalbi, kao što je do sada bio slučaj, ne odgovori na žalbu u propisanom roku, ući u studeni kada je i otvaranje ponuda, gdje se, također, mogu uložiti žalbe.

"Ponovno ulazimo u borbu sa vremenom, ali tako je propisan Zakon o javnim nabavkama. Očekujem i nadam se da će Ured za razmatranje žalbi odgovoriti što prije na ovu žalbu koju je uložila rumunjska firma", zaključio je Osmanović.

Mediji su ranije objavili da je peti po redu tender za nabavku knjižica za putovnice poništen i to zbog žalbe koja je uložena na tendersku dokumentaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close