Sudski postupak

Optuženi za ratovanje u Siriji imao robinju

Optuženi je drugog svjedoka pitao je li mu poznato da je želio da se vrati iz Sirije, te da je bio u kontaktu sa osobama iz BiH.
Vijesti / Flash | 05. 09. 2019. u 00:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za ratovanje u Siriji, svjedok Tužiteljstva BiH rekao je da je na video zapisu objavljenom na Twitteru utvrdio da osoba sa snimka podsjeća na optuženog Ibru Ćufurovića.

Vladimir Dragičević, uposlenik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), rekao je da je u ožujku ove godine na Twitteru pronašao video u čijem se naslovu pominje ime optuženog, te da je za taj snimak napravljen Zapisnik o očevidu na osnovu naloga Tužiteljstva BiH.

"Ime je navedeno u kontekstu da je ISIS-ov borac koji ima robinju iz naroda Jazidi, uz što je zakačen i video", rekao je svjedok dodajući kako se na snimku vide 'dva tijela pored kojih su dvije osobe, a ja sam shvatio da je jedan od njih Ibro Ćufurović'.

Dragičević je naveo kako je imao fotografije optuženog, te je na osnovu toga zaključio da je riječ o njemu, a da je na snimku 'bio u kraćim hlačama, sa kraćom i svjetlijom kosom i bradom', navodi BIRN u izvještaju.

Na pitanje branioca Senada Dupovca, je li bilo čudno to što je Ćufurović od 2018. u zatvoru u Siriji, a snimak se pojavljuje 2019. godine, svjedok je objasnio da s aspekta vjerodostojnosti nije, jer se objavljuju snimci od prije pet godina.

Na pitanje vezano za pominjanje robinje u naslovu, svjedok je rekao da tu nema ništa neobično, budući da su u SIPA-i znali da je imao robinju prije stupanja u šerijatski brak. "Ibro Ćufurović je dole od 2014. godine, mi smo svakako prikupljali podatke obavještajno. Imali smo podatak da je imao robinju", rekao je Dragičević.

Ćufurović se prema optužnici tereti da je pod imenom Abu Kasim Albosni sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u Siriji, u postrojbi 'Bejt Komandos', koja je kasnije promijenila ime u 'El Aksa'.

Drugi svjedok Tužiteljstva, Ismet Kulaš, također je govorio o video snimku pronađenom na Twitteru. "To je kraći video zapis na kojem sve upućuje da asocira na Ibru Ćufurovića. Na osnovu vizualnog izgleda, sa velikom vjerovatnoćom bi se zaključilo da je riječ o Ćufuroviću", izjavio je svjedok.

Tijekom suđenja, branilac je svjedoke ispitivao na okolnosti autentičnosti snimka, pri čemu su obojica rekli kako je snimak imao visok stupanj autentičnosti zbog okruženja i ambijenta koji je prikazan.

Optuženi Ćufurović se obratio Sudu pitajući hoće li se njemu kao vrijeme provedeno u zatvoru u Siriji računati samo 2018. godina, ili i 2017., budući da je i tijekom te godine bio u zatvoru. Predsjedavajuća sudskog vijeća Hasija Mašović je rekla kako ne može donositi zaključke u trenutnoj fazi postupka.

"Podaci moraju biti vjerodostojni, kad vidimo sve, donijet ćemo zaključak", navela je ona. Optuženi je drugog svjedoka pitao je li mu poznato da je želio da se vrati iz Sirije, te da je bio u kontaktu sa osobama iz BiH.

"Postoje saznanja koja pokazuju da se želio vratiti. Tražio je i novac. Jedan kolega je to donio i rekao kako će to pomoći istražiteljima", rekao je svjedok navodeći kako za to ne postoji nikakav dokaz tehničke prirode.

"U optužnici se ne navodi da sam se htio vratiti. A imao sam namjeru. I mislim da mi je to u interesu", naveo je Ćufurović, čije obraćanje su prekinuli tužitelj i branilac navodeći kako će se idućeg tjedna sastati da razgovaraju o sklapanju sporazuma o priznanju krivnje. Nastavak suđenja zakazan je za 25. rujan.

Kopirati
Drag cursor here to close