Zločini u Bileći

Optuženi bio glavni za batinjanje zatvorenika

Prema optužnici, Bošnjak je bio pripadnik Sedmog bataljona Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) i obavljao je dužnost zapovjednika straže, a ostala trojica su bili pripadnici VRS-a i stražari u logoru u Bileći.
Vijesti / Flash | 04. 09. 2018. u 17:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločin počinjen 1992. godine u Bileći, svjedoci Državnog tužiteljstva su izjavili da je optuženi Boris Bošnjak prednjačio u batinanju pritvorenika. Rasim Talović je ispričao da je po dovođenju u logor u Bileći prvo uočio Bošnjaka kao osobu bez koje se u logoru nije moglo ništa uraditi i kao nekog tko je najviše tukao.

"Bošnjak je bio najglasniji, najborbeniji i oštar. U prvom momentu nisam znao kako se zove, ali njegovo ponašanje dovelo je do toga da bude najzapaženiji. Bez njega se tu ništa nije moglo uraditi. Skoro svaku noć je dolazio s drugim stražarima, ali i vojnicima, ma s kim god je htio da tuče. To je bilo batinanje i povijesni sat", istaknuo je svjedok, objavio je BIRN.

Optužnica tereti Borisa Bošnjaka, Miloša Mavraka, Miodraga Grubačića i Iliju Đajića za progon nesrpskog civilnog stanovništva tijekom 1992. godine. Na teret im je stavljeno da su sudjelovali u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj vojarni 'Moše Pijade' u Bileći, te da su omogućavali drugima da ulaze i udaraju zatvorenike.

Prema optužnici, Bošnjak je bio pripadnik Sedmog bataljona Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) i obavljao je dužnost zapovjednika straže, a ostala trojica su bili pripadnici VRS-a i stražari u logoru u Bileći.

Talović je rekao da je od posljedica batinanja jedan čovjek umro, dok je drugi, koji je imao zdravstvenih problema, preminuo nakon što tri dana nisu dobili vodu. Drugi svjedok Rasim Jašarević je kazao da se, kao jedini koji je imao uniformu, u logoru u Bileći isticao Bošnjak, ali da ga je zapamtio i po tučnjavi i galami zajedno s Mavrakom.

"Bošnjak je jedini imao uniformu, bio je razvijen, lijep momak, i čim smo dovedeni, rekao nam je da je on glavni. On i Mavrak su bili najizraženiji što se galame i tučnjave tiče", naglasio je svjedok. Suđenje će se nastaviti 18. rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close