Zloupotrebe

Odjel Službe za poslove sa strancima u Mostaru: Presretnuti razgovori

U razgovorima, Puljić navodi da bi netko trebao biti vlasnik, a netko direktor firme, na šta Kordić odgovara da bar izvjesni 'dečko bude potpisnik računa'.
Vijesti / Flash | 02. 10. 2018. u 00:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zloupotrebe u Službi za poslove sa strancima, Tužiteljstvo BiH emitiralo je presretnute razgovore kojima nastoji dokazati kako su se optuženi dogovarali o pokretanju firme.

Predstavljena je komunikacija optuženih Borisa Kordića, šefa Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima BiH, Josipa Kvesića, inspektora u ovom uredu, i direktorice firme 'Vlamon' Vlatke Puljić. Optužnica ih tereti da su iznuđivali koristi od stranih državljana na području Hercegovine.

Oni su optuženi da su djelovali kao organizirana grupa od 2012. do 2014. godine i da su oštetili strane državljane, predstavnike nevladinih organizacija, poduzetnike koji su poslovali uglavnom na području Međugorja, navodi BIRN.

Tužitelj Kasim Halilčević pustio je snimke razgovora iz studenog 2013. Kordića i Kvesića, u kojem se spominje kako bi moglo biti problema sa određenom potvrdom.

Prema presretnutim razgovorima, Kordić i Puljićka su razgovarali o odlasku kod notara radi registracije firme za, kako je Kordić sugerirao, 'što više djelatnosti'. Sugovornici su se složili da u tom poslu ne treba privlačiti pažnju.

U razgovorima, Puljić navodi da bi netko trebao biti vlasnik, a netko direktor firme, na šta Kordić odgovara da bar izvjesni 'dečko bude potpisnik računa'. "Bude li problema, jedino ću ja odgovarati", kazao je Kordić u razgovoru.

Zabilježen je i razgovor u kojem Kordić izvjesnom prijatelju spominje pokretanje firme. "Sad pokrećemo dvije firme, turizam i trgovinu. Uspio sam uzeti najjaču agenciju koja dovodi goste", kazao je Kordić. Iako je tužitelj namjeravao puštati samo dijelove snimaka koje se odnose na optužnicu, na insistiranje Obrana emitirani su integralni razgovori.

Kordićev odvjetnik Ragib Hadžić protivio se vađenju izjava iz konteksta, ističući da snimci dokazuju tezu Obrane da je Kordić 'žrtva svog zakonitog rada' i da je prvi počeo sređivati situaciju u Međugorju. "Ne možeš druge mrdnuti, odmah te pričepe. Dirneš u pandorinu kutiju, odmah te smotaju… Radili smo gore u Međugorju", navodi Kordić u razgovoru na koji je branilac ukazao.

U jednom od razgovora Kvesić se žali da ne zna šta će sa izvjesnim Talijanom, na šta mu Kordić kaže da pogleda u zakon. Kvesić odgovara da zna zakon i da treba reagirati, te da Talijan 'dole gradi'. Preslušavanje presretnute komunikacije bit će nastavljeno 8. listopada.

Kopirati
Drag cursor here to close