Žalba

Novo suđenje za zločine u Ljubuškom

Prema presudi, optuženi su zatočenike u VIZ-u u Ljubuškom držali u nehumanim uvjetima, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove
Vijesti / Flash | 06. 07. 2019. u 08:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Suda BiH je priopćeno kako je uvažena žalba Obrane Stojana Odaka, koji je nepravosnažnom presudom osuđen na sedam godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Ljubuškog, te je određeno održavanje glavnog pretresa pred Apelacionim vijećem.

Odak je – zajedno s Ivanom Kraljevićem, Matom Jelčićem, Vicom Bebekom i Vinkom Radišićem – u kolovozu 2018. godine nepravosnažnom presudom proglašen krivim za zločine počinjene na području Ljubuškog. Istom presudom krivice su oslobođeni Slavko Skender i Miloš Dragan.

Kraljević je osuđen na dvije godine zatvora, Jelčić na godinu i pol, Odak na sedam, a Bebek i Radišić na po godinu dana zatvora za učešće u zločinima počinjenim u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) u Ljubuškom.

Prema presudi, optuženi su zatočenike u VIZ-u u Ljubuškom držali u nehumanim uvjetima, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove, navodi BIRN.

Kraljević i Jelčić su, prema presudi, u različitim periodima od rujna 1993. do ožujka 1994. bili upravnici u zatvoru koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom i u kojem je bilo zatočeno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari.

Žalbe na presudu u ovom predmetu stranke su iznijele pred Apelacionim vijećem krajem travnja ove godine, a u listopadu 2015. počelo je suđenje.

Kopirati
Drag cursor here to close