Rijeke i okolina

Novih 8700 hidroelektrana uništit će rijeke

Najviše u Europi ih je ili će ih biti u Njemačkoj - 4.839, a slijede Austrija (4.485), Francuska (2.663), Norveška (2.453).
Vijesti / Flash | 02. 12. 2019. u 07:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Europi radi 21.387 hidroelektrana, a planira se izgradnja ili se već gradi još 8.779, uglavnom na Alpama i Balkanu, pokazao je prvi paneuropski popis postojećih i planiranih hidroelektrana. Kako su 28. studenog upozorile nevladine organizacije EuroNatur i Riverwatch, novom izgradnjom ranije netaknute rijeke, posebno na Balkanu, bit će uništene.

Pored toga, oko 2.500 projekata hidroelektrana planira se u zaštićenim područjima, uglavnom u nacionalnim parkovima ili zaštićenim područjima iz EU mreže Natura 2000. Podaci iz izvještaja ukazuju na 946 hidroelektrana u Srbiji - 85 postojećih, 830 planiranih i 31 u izgradnji, ukupno 105 na Kosovu, 692 u Albaniji, 426 u Bosni i Hercegovini, piše Euractiv.

Najviše u Europi ih je ili će ih biti u Njemačkoj - 4.839, a slijede Austrija (4.485), Francuska (2.663), Norveška (2.453).

U studiji koju su naručili EuroNatur, Riverwatch, Svjetski fond za prirodu (WWF) i Grupa za proučavanje teritorije i ambijenta (GEOTA) ističe se neuspjeh vlada u i izvan EU da zaštite rijeke i biodiverzitet i dokumentira nepoštovanje zakona EU, posebno Okvirne direktive o vodama.

"Suočavamo se sa krajem rijeka koje slobodno teku u Europi i krahom biodiverziteta, ako ne zaustavimo to 'ludilo' hidroelektrana. Europska komisija predvođena Ursulom von der Leyen i nacionalne vlade moraju zaustaviti tu ekspanziju. Prije svega moraju staviti točku na subvencije za hidroelektrane i unaprijediti zaštitu rijeka. Neprihvatljivo je da se našim računima za struju financiraju investitori u hidroelektrane i time uništavanje europske 'linije života", rekao je direktor Riverwatcha Ulrich Eichelmann.

Njegov kolega iz EuroNature-a Gabriel Schwaderer istaknuo je da se izgradnja najvećeg broja novih hidroelektrana, više od 3.000, planira na Balkanu. On kaže da je riječ o gradnji na većinom netaknutim rijekama koje su blago za Europu.

"Tražimo od EU da reagira na to u pregovorima o pristupanju i da insistira na primjeni zakona o zaštiti prirode. Na Balkanu su investicije u hidroelektrane prevelike dok je potencijal za solarnu energiju, zaista obnovljivi izvor energije, uglavnom neiskorišten", rekao je Schwaderer.

Brane hidroelektrana uništavaju rijeke i okolinu i znatno doprinose gubicima u biodiverzitetu. One zaustavljaju prirodan tok vode, blokiraju migraciju riba i presjecaju sedimente koji štite obale i delte od poplava i podizanja nivoa mora i tako uništavaju lokalne zajednice.

Pored toga, više od 90% planiranih hidroelektrana proizvodit će malu količinu struje (manje od 10MW) i napravit će veću štetu prirodi nego što će donijeti ekonomsku korist.

Kako bi se zaustavio gubitak biodiverziteta slatkih voda, EuroNature i Riverwatch traže od svih europskih zemalja i EU da provedu "Plavi novi sporazum za europske rijeke", da više ne daju subvencije za hidroelektrane, bolje zaštite vrijedne riječne dionice i donesu paneuropski program obnove rijeka.

Kopirati
Drag cursor here to close