Čeka se Sud BiH

Novalićeva odvjetnica: Nema dokaza, cilj je politički - smijeniti premijera Federacije

Odluka suda trebala bi biti donijeta danas, najkasnije do 16 sati. Tužiteljstvo je ostalo pri svom prijedlogu za određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenima.
Vijesti / Flash | 31. 05. 2020. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 3 sata iza ponoći završeno je ročište o određivanju pritvora premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, suspendiranom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku i vlasniku "Srebrene maline" Fikretu Hodžiću.

Odluka suda trebala bi biti donijeta danas, najkasnije do 16 sati. Tužiteljstvo je ostalo pri svom prijedlogu za određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenima.

Glavna odvjetnica premijera FBiH Vasvija Vidović poručila je tijekom iznošenja obrane da premijer Novalić "nije učinio ama baš ništa mimo onog što je Vlada u okolnostima pandemije morala učiniti".

Ona je navela da je Vlada FBiH nakon proglašenja stanja prirodne nesreće 16. ožujka morala osigurati financijska sredstva u proračunu, ali da upotreba tih sredstava nije u njenoj nadležnosti.

- Naredbu o upotrebi novčanih sredstava daje Federalni stožer CZ, dakle ne Vlada, ne premijer, rekla je Vidović i dodala da Tužilaštvo nema dokaza i da je konstruiralo kriminogene radnje premijera Novalića.

Vidović je navela da premijer nije odgovoran za djela svojih suradnika.

- Ključna greška Tužiteljstva je da je premijer odgovoran za rad Vlade. Točno je da premijer rukovodi radom Vlade, ali ne može odgovarati za odluke koje se donose glasanjem. Posebno se ne može govoriti o odgovornosti pojedinca za odluke koje je Vlada donijela jednoglasno - navela je Vidović.

Ona je dodala da je određivanje pritvora premijeru FBiH vrlo opasno i može nas uvesti u neizvjesnu budućnost.

- Jedino premijer ima ovlaštenje za financijske isplate, penzije, socijalna davanja, a to ovlaštenje ne može se delegirati na njegove zamjenike, rekla je Vidović i poručila da javnost ne očekuje da se premijer uhapsi bez dokaza.

- Predlažem da se prijedlog Tužiteljstva odbije ili odbaci kao neosnovan, i eventualno odrede neke blaže mjere, iako i za njih nema nikakvog osnova - rekla je ona.

Odvjetnik Nikica Gržić rekao je da bi do narušavanja javnog reda i mira došlo zadržavanjem premijera FBiH u pritvoru, a ne njegovim puštanjem, kako to tvrdi Tužilaštvo.

- Jučer je donesena odluka o prestanku stanja prirodne nesreće, ali ona ne može stupiti na snagu dok je ne potpiše premijer, rekao je Gržić.

Odvjetnik Muhidin Kapo je ocijenio da je ovo politički montiran proces.

- Nijednom riječju Tužiteljstvo ne spominje Jelku Milićević, koja je zamjenica premijera, ministrica financija i komandantica Federalnog stožera CZ. Zbog čega?, upitao je Kapo i dodao da je sve što je urađeno, urađeno njenim amenovanjem.

- Ona je sve znala, ali nije ni pokušala spriječiti nabavku. Milićević je imala pravo obustaviti nabavku respiratora. Tužiteljstvo je iznijelo proizvoljne i paušalne navode, rekao je Kapo i dodao da se sve ovo radi da se Fadil Novalić strpa u pritvor i smijeni s pozicije premijera FBiH.

Podsjećanja radi, javnost se zanimala za slučaj nabavke respiratora zbog činjenice da je u jeku krize izazvane pandemijom novog koronavirusa medicinsku opremu za potrebe zdravstvenog sustava u Federaciji BiH nabavila poljoprivredna kompanija. Vrijednost nabavke 100 kineskih respiratori iznosi 10,5 milijuna KM.

Riječi u sudnici

"Izražavam frustraciju zbog ovog predmeta. Još samo fali da kažu da smo mi naručili pandemiju od Kineza. Preko mojih ruku su prešle 2,2 milijarde KM dok sam radio na izvozu iz BiH, zašto bih sada ostvario bilo kakvu korist od ovih 10 milijuna? Nemam potrebu da se bavim ovim glupostima, ovo o čemu govore iz Tužiteljstva BiH je nemoguće, ovo je bio javni novac koji je usmjeren na drugu stranu. Tužitelji su pokazali brutalno neznanje o radu Vlade FBiH, ovo nije istina. Kako je Newton kazao: 'Ne može se dokazati događaj koji se nije dogodio'. Ovdje ništa nije po definiciji pranja novca, ako neko može dokazati da se to dogodilo ne treba meni sud suditi, ja ću sam sebi presuditi. Uhititi svog premijera za mene je državni udar, duboko sam protiv ovog događaja. Nisam ni jeo ni pio, izaći ću iz ovoga kao čist čovjek", kazao je federalni premijer Fadil Novalić u sudnici.

"Cijeli svoj radni vijek radim u skladu sa zakonom. Kad sam prije šest godina došao u FUCZ zatekao sam loše stanje, imali smo samo jednu lopatu, a danas smo itekako uspješni u svom poslovanju", rekao je direktor FUCZ-a Fahrudin Solak

Kopirati
Drag cursor here to close