Vraćen sa granice

Naredba OSA-e: Ruskom piscu odbijen ulazak u BiH zbog sigurnosti države

Ovu naredbu donijela je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) 26. ožujka ove godine.
Vijesti / Flash | 23. 08. 2018. u 18:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruskom piscu Yevgeniiju Zaharu Prilepinu zabranjen je ulazak u BiH zbog navodnih sigurnosnih razloga, saznaje Srna.

Prilepin je trebao u petak da sudjeluje na književnoj večeri u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banja Luci.

Direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljiljana Petrović Zečić izjavila je Srni da je ruskom književniku Zaharu Prilepinu, koji je danas trebao stići u Banja Luku, Granična policija Bijeljina zabranila ulazak u BiH jer, kako je rečeno, "ugrožava sigurnost građana BiH".

"Njegova dokumentacija je danas oko 15:30 sati izuzeta, uzeta mu je putovnica na provjeru da bi nakon nekih pola sata dobio rješenje o zabrani ulaska u BiH uz obrazloženje da 'njegovo prisustvo ugrožava sigurnost građana BiH'", rekla je Zečić.

Ona je podsjetila da je Pilepin, koji je najčitaniji i najpopularniji suvremeni ruski pisac, trebao biti gost 53. Kočićevog zbora odnosno književne večeri u Narodnoj biblioteci, u okviru ovog događaja.

U obrazloženju rješenja o zabrani ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu, koje je u posjedu Srne, navodi se da njegovo prisustvo na teritoriji BiH "predstavlja prijetnju sigurnosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH".

Ovu naredbu donijela je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) 26. ožujka ove godine.

Ruski pisac Zahar Prilepin ocijenio je kao presedan zabranu ulaska u BiH zbog toga što, kako mu je objašnjeno, predstavlja prijetnju za sigurnost zemlje, te istaknuo da očekuje reagiranje i medija i veleposlanstva Rusije na ovaj incident.

"Za mene je to čudno jer, iako u posljednje vrijeme nisam mnogo išao u inozemstvo, ove i prošle godine bio sam u Italiji, Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj i nigdje nisam imao nikakve probleme. Ovo je za mene presedan da mi jedna zemlja u Europi uskraćuje ulazak", naveo je ruski pisac, prenosi Srna.

On pretpostavlja da je objašnjenje što je proglašen sigurnosnom prijetnjom dosta jednostavno i banalno. "Stvar je u tome što sam donedavno bio vojnik i sudjelovao u sukobu na teritoriji Ukrajine i Donbasa. Možda je sa time povezano. A možda je netko napisao nekakvu prijavu. U drugim europskim zemljama nisam doživio ništa slično", rekao je Prilepin.

Prema njegovim riječima, čudno je i to što je mnogo puta dolazio ovdje, više puta je bio gost srpskog režisera Emira Kusturice, a susretao se i sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Kopirati
Drag cursor here to close