Zakon

Napad na novinare kao napad na službenu osobu

Naglasila je da osuđuje svako nasilje, a posebno napade na novinare, jer su, prema njenoj mišljenju, novinari u sličnoj situaciji kao što su i odvjetnici - nositelji svog samostalnog posla.
Vijesti / Flash | 02. 09. 2018. u 11:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Žalbena komisija Vijeća za tisak u Bosni i Hercegovini je prije nekoliko godina napravila prijedlog kako bi trebalo da glasi članak u Kaznenom zakonu FBiH kojim bi bili sankcionirani svi napadi na novinare u vrijeme vršenja njihove dužnosti", kazala je Feni članica te Komisije odvjetnica Nada Dalipagić.

Dodala je da je predložena kazna za takav napad bila kao kazna za napad na inspektore u vršenju službene dužnosti.

"Smatram da bi to zaista doprinijelo isključivoj zaštiti novinara u svakom slučaju i ja sam odavno već zagovornik te ideje da se to unese u Kazneni zakon kako bi se sankcionirali takvih napadi", kazala je Dalipagić.

Naglasila je da osuđuje svako nasilje, a posebno napade na novinare, jer su, prema njenoj mišljenju, novinari u sličnoj situaciji kao što su i odvjetnici - nositelji svog samostalnog posla.

"Kako bi se dalje moglo doprinijeti što boljem rješavanju svih slučajeva isključiva odgovornost je na tužiteljstvu. Na temelju Zakona o kaznenom postupku istragu provodi tužiteljstvo, potrebno je provesti sveobuhvatnu istragu, podići optužnicu protiv napadača i adekvatno ih kazniti i to objaviti, što to doprinijelo boljoj zaštiti novinara", kazala je Dalipagić.

Miodrag Živanović, profesor Univerziteta u Banjoj Luci, koji je također član Žalbene komisije Vijeća za tisak, smatra da bi trebalo donijeti zakon koji bi novinare tretirao kao službene osobe.

"Moguće je to pravno riješiti, a teže pitanje će biti je li to moguće i ako bi se riješilo pravno nekim aktom uopće provoditi. Mi smo takva zemlja, mi smo takvo društvo koje što god napiše na papir jednostavno ne provodi", kazao je Feni prof. Živanović.

On je naglasio kako postoje i drugačiji napadi na novinare osim fizičkih napada, pa čak i ubojstava.

"Postoje i drugačiji načini napada na novinare, a riječ je o tome da se životi novinara u svakodnevnici često uništavaju snagom ili htijenjima brutalne politike. Novinari dobivaju često i otkaze, budu protjerivani sa svojih radnih mjesta, iz redakcija. To je također opasno", kazao je prof. Živanović, dodajući kako se mora iznaći pravno rješenje za zaštitu novinara.

Kopirati
Drag cursor here to close