Svjedočenja

Napad na Uzdol i brojna ubojstva

"Odmah sam saznao da su to učinili pripadnici Samostalne brigade Rama, čiji je zapovjednik bio Enver Buza. Sutradan sam obišao Uzdol i vidio leševe nastadalih civila", istaknuo je Kolarušić.
Vijesti / Flash | 30. 05. 2018. u 00:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedok Državnog tužiteljstva rekao je da je čuo da je napad na selo Uzdol izvršila jedinica koju je prevodio optuženi Enver Buza.

Stipo Ćurić, bivši operativni tehničar brigade 'Rama' sa sjedištem u Prozoru, kazao je da je ujutro 14. rujna 1993. preko veze dobio informacije o napadu Armije BiH na Uzdol i da je o tome obavijestio svog načelnika Petra Kolarušića.

Nešto kasnije tog jutra, kako je istaknuo, do njega je dotrčao stariji dječak u čarapama i rekao da sve gori i da su 'svi oko njega pobijeni'. "Odmah poslije napada čuo sam da su to uradile 'Muslimanske oružane snage', čiji zapovjednik je bio Enver Buza", naglasio je Ćurić, prenosi BIRN.

Za zločin u Uzdolu Tužiteljstvo BiH tereti Buzu, bivšeg zapovjednika Samostalnog bataljona Prozor Armije Bosne i Hercegovine. Prema optužnici, pripadnici Samostalnog bataljona su pod kontrolom optuženog, u rujnu 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Zelenika i Rajiči, te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Petar Kolarušić, bivši načelnik brigade 'Rama', ispričao je kako je odmah po pozivu iz sjedišta brigade 14. rujna 1993., stupio u kontakt sa zapovjedništvom u Uzdolu da se informira o napadu i da mu je tada rečeno da dogodio 'masakr'.

"Odmah sam saznao da su to učinili pripadnici Samostalne brigade Rama, čiji je zapovjednik bio Enver Buza. Sutradan sam obišao Uzdol i vidio leševe nastadalih civila", istaknuo je Kolarušić.

O ubojstvima u Uzdolu svjedočio je i Kazo Ratkić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji je naveo da je na dan napada bio na prvoj liniji, kada je počela jaka pucnjava. Prema njegovim riječima, s još dvojicom pripadnika HVO-a spustio se ispod sela Križ, gdje su čekali završetak napada.

Po završetku napada, kako je rekao Ratkić, otišao je u selo gdje je zatekao ubijene susjede, a u podrumu svoje kuće i beživotna tijela svog strica i strine. Suđenje se nastavlja 12. lipnja.

Kopirati
Drag cursor here to close