Prigodan program

Mostar: Zalik obilježio Dan ABiH

Ovom prilikom održano je kratko podsjećanje na povijest nastanka Armije BiH, te doprinosu u obrani Bosne i Hercegovine njenih pripadnika.
Vijesti / Flash | 16. 04. 2018. u 12:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mostarskom naselju Zalik, tijekom ponedjeljka su upriličeni događaji kojima je obilježen Dan Armije BiH. Ispred spomen česme u tom naselju okupili su se članovi vjerske zajednice, stanovnici naselja Zalik, i brojnih udruženja tog naselja gdje su odali počast poginulim i umrlim pripadnicima ABiH.

Ovom prilikom održano je kratko podsjećanje na povijest nastanka Armije BiH, te doprinosu u obrani Bosne i Hercegovine njenih pripadnika.

"Stvaranje Armije BiH jedan je od najznačajnijih datuma u povijesti Bosne i Hercegovine. Posebno mi je drago da se ta lijepa sjećanja prenose na najmlađe, koji se tako upoznaju sa našom najnovijom povijesti i što će oni nastaviti njegovati tradiciju boraca ABiH", rekao je predsjednik Gradskog odbora SDA Salem Marić.

Nakon okupljanja pred spomen česmom, upriličen je prigodan program u holu Osnovne škole Zalik, gdje su učenici i nastavnici te škole priredili igrokaz, recitacije, pjesme i plesne točke u čast ABiH. U programu su sudjelovali i učenici Karađoz-begove medrese Mostar.

Navedenim događanjima prisustvovale su i članice udruženja 'Ljubitelji prirode' iz Sarajeva sa počasnom predsjednicom i najstarijom živom hadžinicom u BiH koja je rođena 1922. godine, Nimetom Jahić.

"Organizatori obilježavanja Dana Armije BiH u Zaliku su džemat Zalik, Osnovna škola Zalik, Udruženje građana 'Progres' iz tog naselja, Sportsko društvo 'Zalik', Sportsko društvo 'Reflex'. Sva ova udruženja su dala svoj doprinos kako bi se uredio prostor oko spomen česme, ali i kako bi se na dostojanstven način obilježio ovaj dan", kazao je član udruženja 'Progres' Harun Kurtović.

Kopirati
Drag cursor here to close