Sigurnost

Mostar: Dok ste spavali, bomba od 238 kg je prošla kroz grad

Transport bombe izvršen je jutros između 5 i 6 sati do mjesta Bijela, na magistralnoj cesti M-17 između Mostara i Jablanice, te je na tom lokalitetu i uništena.
Vijesti / Flash | 06. 12. 2018. u 08:02 Bljesak.info
Kopirati

Dok je većina stanovnika u četvrtak ujutro spavala, na području Mostara odvijala se akcija službenika Policijske uprave Mostar i Federalne uprave Civilne zaštite. Naime, kako je i najavljeno, izvršeno je izmještanje i uništavanje avio bombe koja je pronađena u prigradskom naselju Jasenica, na lokaciji Urbanovo.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bomba je pronađena 1. prosinca nakon odrona na mjestu gdje se vrši eksploatacija i separacija šljunka, a nakon što je skupa sa materijalom koji se odronio pala sa visine od oko četiri metra.

Video: Prenošenje avionske bombe

Radi se o neeksplodiranoj avionskoj bombi AN M64A1 opće namjene američke konstrukcije iz perioda Drugog svjetskog rata. Njena bruto masa je 238 kilograma, a eksplozivno punjenje teško je 121 kilograma. Prilikom procjene stanja bombe, na licu mjesta pronađena je aktiv-pasiv žica što može indicirati da upaljači nisu armirani. Prednji upaljač je deformiran, a na zadnjem je vidljiv lom armirajuće lule.

Transport bombe izvršen je jutros između 5 i 6 sati do mjesta Bijela, na magistralnoj cesti M-17 između Mostara i Jablanice, te je na tom lokalitetu i uništena. U akciji izmještanja sudjelovao je veći broj službenika Policijske uprave Mostar, pripadnici Profesionalne vatrogasne postrojbe Mostar, te timovi Federalne uprave Civilne zaštite iz Sarajeva i Mostara (tim 'A').

Video: Tik-tak, tik-tak u Jasenici

Ovom prilikom, Bljesak.info se zahvaljuje Federalnoj upravi Civilne zaštite na susretljivosti i omogućavanju sudjelovanja u dijelu provedene akcije.

Kopirati