Haag

Mladićeva žalba na doživotni zatvor tek u ožujku

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužiteljstvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest općina 1992. godine.
Vijesti / Flash | 16. 12. 2019. u 13:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) zakazalo je iznošenje žalbe na presudu bivšem zapovjedniku Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, prvostupanjskom presudom osuđenom na doživotni zatvor, za 17. ožujak 2020. godine.

Vijeće je predvidjelo da će u utorak 17. ožujka 2020. godine Mladićeva Obrana iznositi svoju žalbu u trajanju od sat i pol vremena nakon uvodnog obraćanja predsjedavajuće vijeća sutkinje Prisce Matimba Nyambe.

Haški tribunal je prvostupanjskom presudom proglasio Mladića krivim za srebrenički genocid, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužiteljstvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest općina 1992. godine. Haški tužitelji će žalbu iznijeti dan kasnije, 18. ožujka.

Još uvijek nije određen datum izricanja konačne presude, ali je Carmel Agius, predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale – pravnog nasljednika Haškog tribunala – rekao da će presuda biti izrečena do kraja naredne godine, navodi BIRN.

Mladićeva konačna presuda trebala bi biti izrečena i ranije, ali Mehanizam je na zahtjev Obrane izuzeo troje sudaca iz žalbenog postupka zbog navodne pristrasnosti, te imenovao nove suce, kojima je trebalo vrijeme da se upoznaju sa predmetom.

Kopirati
Drag cursor here to close