Nepravilnosti

Mektić poslao inspekciju u mostarski ured Službe za poslove sa strancima

Prvi izvještaji s terena, kako je posvjedočio, potvrđivali su početne indicije i slučaj je potom predan Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužiteljstvu BiH.
Vijesti / Flash | 20. 03. 2018. u 01:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dragan Mektić na suđenju za zloupotrebe u mostarskom uredu Službe za poslove sa strancima kazao je da je više puta imao dojave i anonimne prijave o nezakonitostima u toj instituciji.

Dragan Mektić, nekadašnji direktor Službe za poslove sa strancima, a danas ministar sigurnosti BiH, posvjedočio je da je 2013. i 2014. godine iz više izvora obaviješten o neregularnostima u Terenskom uredu Mostar u Službi za poslove sa strancima.

Mektić tvrdi da ga je posjetio izvjesni gospodin iz Međugorja i kazao mu da se 'tamo vrši pritisak i pokušava iznuditi novac od stranaca'.

"Govorio mi je o grupi u koju su uključeni Kordić i Kvesić. Taj čovjek nije htio nikakvu zaštitu, rekao mi je da njegovo ime mogu koristiti javno. Uključio sam inspektore unutarnje kontrole, napravili smo plan i poslao sam ih u Mostar u inspekcijsku kontrolu", kazao je Mektić.

Prvi izvještaji s terena, kako je posvjedočio, potvrđivali su početne indicije i slučaj je potom predan Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužiteljstvu BiH.

"Poznat mi je slučaj Talijana koji je bio žrtva pokušaja iznude. On je od njih dobio mjeru izgona na pet godina i odmah stavljen pod nadzor u imigracijski centar. Moram reći da to nije uobičajena mjera, izdaje se u slučaju prijetnje po nacionalnu sigurnost, a dan boravka u imigracijskom centru je 60 maraka i nismo išli tom logikom", prisjetio se Mektić.

Dodao je da je u to vrijeme već imao informacije o 'stanju u Mostaru i nije htio da taj čovjek bude predmet institucionalnog iživljavanja', navodi BIRN.

U vezi sa slučajem Anite Ličine, svjedok je kazao da je njen slučaj izuzet iz Terenskog ureda u Mostaru i utvrđene su brojne nepravilnosti. Njoj je, kako je pojasnio, odobren boravak nakon što je ilegalno boravila u BiH. "Oni su joj to omogućili. Ona je prethodno imala kaznenu prijavu, potom prekršajnu, radilo se o osobi za koju postoje indicije da dolazi iz kriminalnog miljea", kazao je Mektić.

Borisa Kordića, šefa Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima BiH, Josipa Kvesića, inspektora u istom uredu, i direktoricu firme 'Vlamon' Vlatku Puljić optužnica Tužiteljstva BiH tereti da su zloupotrijebili položaj te prijetnjama iznuđivali koristi od stranih državljana na području Hercegovine. Mektić će unakrsno biti ispitan u nastavku suđenja, koje je zakazano za 26. ožujak.

Kopirati
Drag cursor here to close