Šest mrtvih

Male boginje haraju Srbijom

Oko 33 posto oboljelih je hospitalizirano, a komplikacije od malih boginja registrirane su kod 267 osoba.
Vijesti / Flash | 21. 02. 2018. u 10:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žena koja je radila u Kliničkom centru Srbije, na odjelu endokrinologije, preminula je od posljedica malih boginja, potvrđeno za B92.

Ona je, kako se saznaje, radila kao razvodnik pacijenata u Klinici za endokrinologiju Kliničkog centra Srbije, a preminula je prije dva dana. Prema neslužbenim informacijama ona duže vrijeme nije radila u KCS jer je bila na bolovanju, zbog kroničnog oboljenja.

Podsjetimo, jučer je objavljeno da je također zbog komplikacija izazvanih malim boginjama u Beogradu prije nekoliko dana preminula jedna 30-godišnja Beograđanka. Ona je službeno bila peta žrtva boginja.

Prema izvorima "Blica", djevojka nije bila vakcinisana, a prije nego što je dobila male boginje bila je u potpunosti zdrava.

U Srbiji je do jučer registrirano 2.280 slučajeva malih boginja, od kojih su 1.194 slučaja potvrđena u Institutu Torlak. Kako je priopćio Institut za javno zdravlje "Dr. Milan Jovanović Batut", nајmlаđа оbоljеlа оsоbа imala je 15 dаnа, а nајstаriја 65 gоdinа, a većina oboljelih - 94 posto, je nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Oko 33 posto oboljelih je hospitalizirano, a komplikacije od malih boginja registrirane su kod 267 osoba.

Male boginje šire se i Europom. Kako je navela Svjetska zdravstvena organizacija, broj slučajeva zaraze malim boginjama porastao je za 400 posto u Europi 2017. godine, u odnosu na prethodnu godinu.

Zaraženih je više od 20.000, a 35 umrlih od te bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija smatra da je to alarmantno s obzirom na rekordno nizak broj od 5.273 slučaja u 2016. godini, prenosi BBC.

Velike epidemije malih boginja zabilježene su u 15 europskih zemalja prošle godine, uključujući i Veliku Britaniju. Najveći broj slučajeva malih boginja registriran je u Rumunjskoj, Italiji i Ukrajini. Kao i većina infekcija izazvanih virusom i male boginje (morbila virus) mogu da se dobiju kapljicama iz nosa, usta i grla od zaražene osobe.

Kopirati
Drag cursor here to close