Istragom utvrđeno

MUP HNŽ tvrdi: Sve je igra - Ne postoji ženska ulična banda

PU Mostar formirala je operativnu grupu u cilju utvrđivanja točnog činjeničnog stanja i poduzimanja zakonom propisanih mjera i radnji.
Vijesti / Flash | 04. 05. 2018. u 09:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne postoji ženska ulična banda, a djevojčica je ozlijeđena u igri, tvrdi MUP Hercegovačko-neretvanske županije.

Naime, Policijska uprava Mostar formirala je operativnu grupu u cilju utvrđivanja navoda iz anonimnog pisma koje je poslano školama i institucijama da se u Mostaru pojavila ulična banda koju čine djevojčice i koja je pretukla jednu vršnjakinju slomivši joj ruku.

''Odjel kriminalističke policije Policijske uprave Mostar dana 12.4.2018. godine dobio je anonimnu predstavku, u kojoj se navodi postojanje ženske ulične bande naziva UB9, koja fizički i psihički zlostavlja drugu djecu. Operativnim provjerama na terenu nisu pronađene indicije niti činjenice kojima bi se potvrdili navodi iz anonimne predstavke'', navodi se u priopćenju policije.

Navedeno je kako su obavljeni razgovori s rukovoditeljima osnovnih škola i stručnim osobama pedagozima, identificirana je ozlijeđena učenica i njena vršnjakinja, obavljen je razgovor s njima i njihovim roditeljima.

''Ovim radnjama je utvrđeno da se radi o djeci uzrasta do 14 godina, djevojčica je lakše ozlijeđena u igri s vršnjakinjom i ne postoji organizirana grupa kako je navedeno u predstavci. O ishodu provjere PU Mostar je dostavila izvješće Centru za rad i socijalnu skrb Grada Mostara'', navedeno je u priopćenju iz MUP-a Hercegovačko - neretvanske županije.

Naime, na adrese pojedinih mostarskih škola, policije, Centra za socijalni rad, gradskih odjela te medija upućeno je anonimno pismo u kojem se tvrdi kako je banda maloljetnica pretukla jednu djevojčicu te joj slomila ruku te da je njihovo nasilje ''usmjerene prema svim neistomišljenicima''.

Iz policije nam je ranije potvrđeno kako ovaj slučaj nisu prijavili roditelji ozlijeđene djevojčice nego da je cijeli slučaj pokrenulo pismo u kojem se navode imena djevojčica koje pripadaju bandi UB9.

''Ovim putem vam sugeriramo poduzimanje zajedničkih aktivnosti na rješavanju ovog složenog problema i informiramo vas kako ćemo u slučaju napada na našu djecu poduzeti sve raspoložive mjere da svoju djecu zaštitimo. U tom slučaju nemojte, molim vas, reći kako niste znali jer vam nije nitko prijavio. Imate dovoljno podataka da zajedničkom akcijom možete pomoći tim frustriranim i opasnim djevojčicama koje siju strah gdje god se pojave, ali i drugoj djeci osigurati sigurno djetinjstvo, što, bez ikakve dvojbe, zaslužuju'', naveli su roditelji u pismu roditelji.

Anela Vidačak, ravnateljica Osnovne škole Petra Bakule koja se našla u pismu o maloljetničkom nasilju u Mostaru.

''Škola u okviru nastavnog procesa u svim odjelima provodi programe i projekte prevencije nepoželjnih oblika ponašanja. U vrijeme nastave, svi uposleni, sukladno objektivnim mogućnostima, brinu o sigurnosti učenika. Međutim, obrazovne institucije ne mogu preuzimati ovlasti istražnih tijela niti mogu same riješiti problem vršnjačkog nasilja. Naša škola će, kao i dosad, aktivno raditi na prevenciji nepoželjnog ponašanja, a na suradnju i doprinos pozivamo sve dionike u ovom procesu, osobito roditelje koji imaju kljucnu ulogu u odgoju svoje djece'', navela je Vidačak.

Kopirati
Drag cursor here to close