Oštre poruke s obljetnice 4. korpusa

Izetbegović: Dobit će rat oni koji dijele Mostar

Oštre riječi uputio je član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA-a Bakir Izetbegović s akademije u Mostaru
Vijesti / Flash | 18. 11. 2017. u 00:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, ako misle da mogu podijeliti Mostar, onda ću im ja danas odgovoriti: dobit će konflikt, dobit će rat, dobit će odgovor. Neka ne prijete i mi nećemo prijetiti", kazao je Bakir Izetbegović u Mostaru na akademiji povodom 25. obljetnice od osnivanja 4. korpusa Armije RBiH održanoj u dvorani kampusa Univerziteta ''Džemal Bijedić''.

"Četvrti Korpus je jedan od sedam korpusa BiH nastao na današnji dan objedinjavanjem teritorijalne obrane BiH i dobrovoljačkih jedinica koje su djelovale na širem području doline rijeke Neretve. Ima jedna riječ koja opisuje našu borbu, i rahmetili Alija je kazao da je to 'čudo bosanskog otpora'. Malo prejaka i pretenciozna riječ, ali jednostavno joj nema alternative", istaknuo je u svom obraćanjuIzetbegović dodavši da će Mostar ujediniti Mostarci bez obzira kojem narodu pripadali.

"I Mostar će biti jedinstven, bosanski, hercegovački i europski i svjetski grad i ujedinit će ga Mostarci, bez obzira kojem narodu pripadali. Neće biti poraženi u ovom gradu, ni Hrvati ni Bošnjaci ni Srbi, te će nadjačati normalni i dobri ljudi, kojih ima na svim stranama", kazao je Izetbegović.

 

Na Šehitlucima u Mostaru su brojna izaslanstva položila cvijeće, te učenjem fatihe odali počast stradalima u proteklom ratu. Cvijeće su položili spomeuti član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, izaslanstva političkog vrha federalne razine, potom izaslanstva boračkih udruga s razine FBiH, izaslanstva iz vlasti Hercegovačko - neretvanske županije, boračke udruge, kulturni i prosvjetni djelatnici, te izaslanstva brojnih udruga.

Izetbegović je cvijeće položio i na spomen turbe poginulim pripadnicima ARBiH na ulazu u kampus Univerziteta u Mostaru, te na spomen turbe poginulim pripadnicima ARBiH koji su porijeklom iz Podveležja, Nevesinja i drugih mjesta istočne Hercegovine.

Na svečanoj akademiji prisutnima su se obratili jedan od ratnih zapovjednika 4. Korpusa ARBiH i nositelj odlikovanja 'Zlatni ljiljan' Suad Muharemović u ime Koordinacije temeljnih boračkih organizacija ARBiH.

"Ova današnja manifestacija je samo jedan mali korak onoga što boračka udruženja nastoje uraditi kako bi sačuvala sjećanje na našu domovinu i prenijeli mlađim naraštajima da ono što danas imaju nije palo s neba, da su njihovi očevi platili itekakvu žrtvu za ovu slobodu koju imamo. Netko će reći da je malo, nteko da je dovoljno", kazao je Muharemović.

Ratni zapovjednik 4. Korpusa ARBiH Mustafa Polutak je, govoreći o ratnim danima, podsjetio da na očuvanju domovine treba ozbiljno raditi i danas. "Molim sve one koji mogu raditi na izgradnji države Bosne i Hercegovine, da stvorimo ambijent našoj djeci da ostaju, žive i rade u svojoj domovini. Čovjek bez domovine, teško se može nazvati čovjekom, a narod bez domovine povijest je pokazala da teško ostaje i opstaje", rekao je između ostalog Polutak.

 

Na ovoj akademiji prikazan je film o 4. korpusu, dok su tijekom programa nastupili lokalni izvođači i zbor 'Mostarske kiše'. Također, prisutni su mogli razgledati postavku izložbe 'Obrana Mostara od 1992. do 1995.'

Kopirati
Drag cursor here to close