Do sada...

Identificirano 100 osoba koje su kupile diplome u Cazinu

Početkom godine Cazin je potresla afera prodaje srednjoškolskih i fakultetskih diploma u Centru za obrazovanje odraslih u Vita Plus Cazin i Visokoj međunarodnoj školi u Cazinu.
Vijesti / Flash | 21. 10. 2020. u 09:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo i Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanske županije intenzivno rade na procesuiranju i sankcioniranju kupovine i prodaje diploma.

Još je u tijeku istraga u akciji kodnog naziva “Pero”, u kojoj je prvoosumnjičeni Admir Hadžipašić, bivši federalni i županijski zastupnik, inače osnivač Visoke međunarodne škole Cazin i Centra za obrazovanje odraslih Vita Plus Cazin. Istraga traje već osam mjeseci i, prema procjenama Tužiteljstva, trajat će i cijelu sljedeću godinu, piše federalna.ba.

Identificirano 100 osoba

Početkom godine Cazin je potresla afera prodaje srednjoškolskih i fakultetskih diploma u Centru za obrazovanje odraslih u Vita Plus Cazin i Visokoj međunarodnoj školi u Cazinu. Škole su zatvorene, a Ministarstvo obrazovanja USŽ-a radi provjeru nastavnog procesa i vjerodostojnosti izdanih diploma, piše Federalna.ba.

''Radimo svoj dio nadzora koji se odnosi na izvođenje nastave, odnosno vođenje evidencije. Ima dosta spornih stvari. Radi se o provjeri oko 5.000 diploma u Centru za obrazovanje odraslih. U Visokoj međunarodnoj školi izdano je oko 180 diploma'', navodi Albijana Trnavci, tajnica Ministarstva obrazovanja USŽ-a.

Do sada je identificirano 100 osoba koje su kupile diplomu, protiv kojih formiraju zasebne predmete. Istraga se vodi protiv ukupno 72 osobe, s tendencijom povećanja broja osumnjičenih zbog organiziranog kriminala u vezi sa zlouporabom položaja ili ovlasti, primanjem dara ili drugih oblika koristi, krivotvorenjem isprave, pranjem novca i utajom poreza. U okviru financijske istrage donesena je mjera osiguranja.

''Na imovini osnivača Visoke međunarodne škole Cazin i Centra za obrazovanje odraslih ustanovljena je mjera osiguranja i onemogućeno im je raspolaganje imovinom'', objašnjava Irena Marjanović-Čavkić, glasnogovornica Tužiteljstva USŽ-a.

Nakon što je novinarka portala Žurnal kupila diplomu u školi Multi Lingua u Sanskom Mostu, Tužiteljstvo je po službenoj dužnosti pokrenulo istragu.

Optužnice, poništavanje diploma...

''Podignuta optužnica protiv tri osobe za zlouporabu položaja i krivotvorenje diplome. Općinski sud u Sanskom Mostu je potvrdio i u tijeku je glavni pretres'',dodaje Marjanović-Čavkić.

Samo u ovom predmetu Ministarstvo obrazovanja poništilo je 30 diploma, a poništene su i diplome iz drugih škola i sveučilišta.

''Provjerili smo dosta diploma. Utvrđeno je u našem sustavu da su neke stečene na nezakonit način. Protiv tih osoba se podnose prijave tužiteljstvu i vode se postupci'', ističe Trnavci.

S obzirom na to da je validna diploma samo akreditiranih sveučilišta, Ministarstvo obrazovanja pokrenulo je novu reviziju diploma svih zaposlenih u obrazovnim institucijama Unsko-sanske županije.

Kopirati
Drag cursor here to close