Moj Galebe ...

Hrvatski branitelji zabranili let jugoslavenskog ratnog aviona

Iako SOKO G-2 Galeb ima oznake Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva, u privatnom je vlasništvu i nenaoružan.
Vijesti / Flash | 17. 02. 2019. u 20:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zračna luka Pula je objavila kako će se od 15. do 18. veljače ujutro i popodne odvijati trenažno letenje aviona koji je služio za školovanje jugoslavenskih pilota.

Kako piše slovenski 24ur, višenamjenski školski zrakoplov s mlaznim motorom SOKO G-2 Galeb je imao sve potrebne dozvole, ali je let nad Pulom zaustavljen zbog pritužbi hrvatskih ratnih veterana.

Avion je sletio na pulski aerodrom, a fotografija se proširila društvenim mrežama, nakon čega je reagirala Udruga hrvatskih ratnih veterana.

Prosvjedovali su, kako javlja 24ur, a prenosi Index.hr, zbog oznake JNA na avionu koja, kako su rekli, "budi ružne uspomene".

Primož Jovanović, pilot i poznanik vlasnika aviona kazao je da je isti avion već više puta sudjelovao na mitinzima u Hrvatskoj i da do sada nikada nisu imali problema.

"Radi se o avionu koji nikada nije sudjelovao u ratu. A i da je, to je dio naše zajedničke povijesti. Po svijetu lete i avioni s nacističkim oznakama pa nikad ne dolazi do incidenata", kazao je.

Iako ima oznake Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva, u privatnom je vlasništvu i nenaoružan.

Podsjetimo, razvoj Galeba započinje 1957. u Vazduhoplovnom tehničkom institutu izradom dva prototipa, Galeba-1 (tri gumena spremnika goriva unutar trupa) i Galeba-2 (dva spremnika u trupu + tip tankovi). Potonji će postati osnova za daljnu serijsku proizvodnju.

Prvi probni let obavio je 3. srpnja 1961., serijska proizvodnja započela je 1963. u tvornici SOKO, Mostar te je prvi primjerak u operativnu uporabu ušao 30. srpnja 1965.

Razvoj poboljšanog Galeba namijenjenog izvozu započeo je u studenom 1969. Ugrađen je snažniji motor, povećan je kapacitet goriva te je unaprijeđen kokpit. Jedini ovakav izrađen zrakoplov dobio je oznaku G-3 te je korišten za razna testiranja u "Vazduhoplovnom opitnom centru".

Kopirati
Drag cursor here to close