Odmor i shopping

Hrvatska popušta mjere, Srbija zateže, dok BiH prima susjede

Da su zbog mnogo opuštenijih mjera u odnosu na ostatak Europe bh. skijališta i planine, odnosno općenito Bosna i Hercegovina, pravi mamac za turiste – osim fotografija gužvi s turističkih odredišta, potvrđuju i službeni podaci GP BiH.
Vijesti / Flash | 26. 02. 2021. u 19:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč pandemiji, registarske tablice zemalja regije, ali i strane na automobilima državljana BiH iz dijaspore, nisu rijedak prizor na bh. cestama.

Da su zbog mnogo opuštenijih mjera u odnosu na ostatak Europe bh. skijališta i planine, odnosno općenito Bosna i Hercegovina, pravi mamac za turiste – osim fotografija gužvi s turističkih odredišta, potvrđuju i službeni podaci Granične policije BiH za siječanj i veljaču ove godine.

''Na ulazu u Bosnu u Hercegovinu evidentirano je najviše državljana susjednih zemalja, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, s obzirom na to da je još na snazi odluka Vijeća ministara BiH pri kojoj državljani tih zemalja nisu dužni posjedovati PCR test prilikom ulaska u BiH ako ulaze direktno iz svoje države, a isto to vrijedi i za njihove supružnike i maloljetnu djecu ako su stranci'', kazala je za Bljesak.info Franka Vican, glasnogovornica Granične policije BiH.

Foto: Bljesak.info / Bosna i Hercegovina, pravi mamac za turiste

''Od 1. 1. do 25. 2. 2021. godine, na ulazu u BiH evidentirano je ukupno 570.296 stranih i 426.986 državljana BiH. U istom razdoblju, na izlazu je evidentirano 546.340 stranih i 524.273 državljana BiH'', rekla nam je Vican.

Dodala je kako je najviše evidentiranih stranih državljana na ulazu bilo iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore…

Predočila je i usporedne podatke s istim razdobljem prošle godine iz kojih je vidljivo da je neposredno prije izbijanja pandemije na bh. granicama bila znatno veća gužva.

Naime, od 1. siječnja do 25. veljače 2020. godine, u BiH je ušlo 1.253.615 stranaca i 613.195 državljana naše zemlje. U tom razdoblju na izlazu iz BiH evidentirano je 1.183.595 stranih i 759.466 državljana BiH.

Po ulascima u BiH u tom razdoblju prednjačili su također susjedi – Hrvati, Srbijanci i Crnogorci.

Foto:Unsplash / U Hrvatskoj otvaraju terase kafića i restorana

Hrvatska popušta mjere

Od 1. ožujka u Hrvatskoj se otvaraju terase kafića i restorana koje će moći raditi od 6 do 22 sata bez puštanja glazbe.

Uz to se dopuštaju treninzi u zatvorenom, uz pridržavanje epidemioloških mjera, izvijestio je Nacionalni stožer Civilne zaštite.

U Hrvatsku se i dalje ne može bez negativnog PCR testa koji nije stariji od 48 sati, osim ako u protekla tri mjeseca niste preboljeli koronavirus.

Mjere na granicama pri ulasku u Republiku Hrvatsku produžene su do 15. ožujka, potvrđeno je iz MUP-a Republike Hrvatske. 

Foto: PR / Skraćivanje radnog vremena

Srbija djelomice postrožila mjere ograničenjem rada ugostiteljima

Krizni stožer srbijanske vlade za borbu protiv koronavirusa odustao je u petak od namjere da petodnevnim zatvaranjem svih ugostiteljskih objekata pokuša presjeći nagli skok broja novozaraženih, koji je već dva dana uzastopce veći od 3.000, te je preporučio nešto blaže mjere.

Vladi je tako preporučena odluka skraćivanja radnog vremena do 14 sati tijekom vikenda na teritoriju cijele zemlje za sve trgovinske centre, restorane i kafiće, koji se, poglavito u zimskim centrima, smatraju ključnim izvorištem zaraze.

Gradske vlasti Beograda, koji bilježi najveći postotak zaraženih na dnevnoj razini, usprotivile su se zatvaranju ugostiteljskih objekata, argumentirajući to tvrdnjom da "neće dopustiti" zatvaranje prijestolnice zbog toga što se u zimskim centrima "ne poštuju mjere i kafići rade do pet ujutro".

Srbija već tjednima bilježi četvoroznamenkastu statistiku zaraženih na dnevnoj razini, a posljednih se dana povećanje novih zaraza pripisuje povratku tisuća ljudi sa zimovanja, ali i neodgovornosti građana.

Kopirati
Drag cursor here to close