Negativan test i karantena

Hrvatska pooštrila uvjete za prelazak granice

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović kazao je da je Stožer danas donio novu odluku o privremenoj zabrani ograničavanja prelaska preko granice RH.
Vijesti / Flash | 13. 01. 2021. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Pooštreni uvjeti za prelazak granice

Hrvatska je pooštrila uvjete za prelazak granice tako da će od 15. siječnja za ulazak u tu zemlju biti neophodan negativni test na koronavirus i karantenu u trajanju od 14 dana, koji može da bude skraćen na sedam, ako neko sam obavi PCR testiranje u ovlaštenoj ustanovi i rezultat bude negativan.

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović kazao je da je Stožer danas donio novu odluku o privremenoj zabrani ograničavanja prelaska preko granice RH.

- Nova odluka je usklađena s preporukama Vijeća o privremenom ograničenju neobaveznih putovanja, posebno iz država u kojima je raširen novi soj virusa. Popis država će donijeti HZJZ, a prema tim putnicima će se primjenjivati posebne epidemiološke mjere. Morat će na ulazu u RH predočiti negativan PCR nalaz uz obaveznu samoizolaciju od 14 dana. To su Velika Britanija i JAR. Samoizolacija se u tih osoba može skratiti na 7 dana ako se o svom trošku testira PCR testom i ako nalaz bude negativan.

- Zbog povećanog dolaska osoba koji putuju zbog volontiranja ili dovoženja humanitarne pomoći, uvedena su posebna pravila. Oni će moći ući u RH temeljem prethodne suglasnosti Stožera, bez testa. Putnici koji ulaze u RH iz trećih zemalja zbog neodgodivih osobnih (sahrana, liječenje i sl.) razloga imat će slične uvjete kao oni iz država članica EU, ali u tom slučaju boravak na području RH će se ograničiti na maksimalno 12 sati, najavio je Božinović.

Listu država kao sastavnog dijela ove odluke napravit će Hrvatski zavod za javno zdravlje (HZJZ), a trenutno su na listi Velika Britanija i Južnoafrička Republika.

Božinović je rekao i da su zbog povećanog broja osoba koje putuju s ciljem dopremanja pomoći uvedena posebna pravila, pa će oni moći da uđu u Hrvatsku na osnovu prethodne suglasnosti Stožera, odnosno bez testa.

Putnicima koji u Hrvatsku ulaze zbog neodložnih razloga, sahrane, liječenja, boravak će biti odobren na najduže 12 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close