Koronavirus

Hrvatska: Mjere se produžuju do 31. siječnja

Vijesti / Flash | 08. 01. 2021. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutarnjih poslova, te načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović, kazao je kako imajući u vidu situaciju u Hrvatskoj i situaciju u europskom okruženju, nema utemeljenja za popuštanje mjera koje su na snazi. Dodao da će mjere trajati do 31. siječnja.

"Radi se o tri odluke - odluka o nužnim epidemiološkim mjerama koja se uglavnom odnosi na ograničenju okupljanja, zatim je tu odluka o radu trgovina i odluka o javnom prijevozu", kazao je Davor Božinović.

Tako da i nakon 10 siječnja na snazi ostaje zabrana javnih okupljanja više od 25 osoba, kafići i restorani i dalje ne rade, trgovine rade najduže do 22 sata, ograničen je broj putnika u javnom prijevozu ...

"Činjenica je da ulazimo u najhladnije razdoblje godine koje zbog boravka u zatvorenom može utjecati na brzinu širenja virusa pa moramo biti svjesni rizika.

Ono što epidemiologe brine je situacija u Europi. Zemlje koje imaju oštrije mjere od nas trenutno imaju rast koji je veoma brz. Ima zemalja koje su prije 10-ak dana imale 700 novozaraženih dnevno, sad imaju 7.000. Sve to smo uzeli u obzir tako da, to bi bila naša utemeljenja u promišljanju", kaže Božinović.

"Mi jesmo razgovarali o popuštanju nekih mjera i pripremljen je okvirni prijedlog toga, ali situacija se brzo mijenja i u međuvremenu smo imali nepredviđene situacije kao potres i novi sojevi virusa koji su virulentniji, jako je teško držati se tog tzv. semafora. Treba reći je da smo još iznad prvog cut-off pointa o kojem smo razgovarali, a to bi bilo 14 dana niže incidencije od 300 na 100.000 stanovnika. Mi to još nismo dosegnuli", rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i dodao da je većina europskih zemalja daleko od toga te da utemeljenje na brojkama i dalje stoji.

Kopirati
Drag cursor here to close