Ublaži ga, Blaž!

HNŽ ublažila mjere zabrane kretanja za mlađe od 18 i starije od 65 godina

Ova zapovijed stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se do 30.4.2020. godine.
Vijesti / Flash | 24. 04. 2020. u 16:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon naredbe Federalnog stožera civilne zaštite koja se odnosi na zabranu kretanja osobama starijim do 65 godina i mlađim od 18 godina i Županijski stožer civilne zaštite HNŽ je donio zapovjed vezanu za kretanje osoba.

Ova zapovijed stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se do 30.4.2020. godine.

Županijski stožer civilne zaštite na izvanrednoj telefonskoj sjednici održanoj dana 24.04.2020.godine, d o n o s i  ZAPOVIJED:

1.Zapovijeda se zabrana kretanja osobama starijim od 65 godina na području Hercegovačko-neretvanske županije, osim ponedjeljkom, srijedom i petkom kada je dozvoljeno kretanje u periodu od 09.00 do 13.00 sati. Osobama starijim od 65 godina koje smještene u ustanove socijalne zaštite dozvoljeno je kretanje u predviđenom periodu u krugu objekta.

2.Zapovijeda se osobama mlađim od 18 godina zabrana kretanja na području Hercegovačko-neretvanske županije, osim utorkom, četvrtkom i subotom kada je dozvoljeno kretanje u trajanju od 14.00 do 20.00 sati. Osobama mlađim od 18 godina koje su smještene u ustanove socijalne zaštite dozvoljeno je kretanje u predviđenom periodu u krugu objekta.

Zabrana iz točke 1. i 2. ove zapovjedi ne odnosi se na osobe:

a) koje imaju ustavno pravo i obvezu izvršavanja određenih dužnosti u zakonodavnoj i/ili izvršnoj vlasti (zastupnici u zakonodavnim tijelima u BiH, članovi Predsjedništva BiH, Vijeće ministara BiH, vlada entiteta itd.),

b) koje su radno aktivne i profesionalno angažirane u pravosudnim i drugim tijelima (suci, tužitelji, notari),

c) koje su radno aktivne i profesionalno angažirane u subjektima čiji rad nije zabranjen zapovijedima Županijskog stožera civilne zaštite HNŽ,

d) kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć ili u slučaju potrebe pružanja skrbi djeci ili starijim osobama.

Zabrana iz točke 2. ove zapovijedi ne odnosi se:

a) na djecu sa posebnim potrebama

b) djecu ili osobe kojim je neodložno potrebna zdravstvena pomoć.

Prilikom dozvoljenog kretanja u dane i u periodu iz točke 1. i 2. ove zapovijedi moraju se poštivati mjere korištenja osobne zaštitne opreme (maska), te socijalna distanca od najmanje 2 metra.

Mjera zabrane kretanja iz točke 1. i 2. ove zapovijedi, će se kontinuirano preispitivati radi eventualnog ublažavanja ili pooštravanja mjera, sukladno sa epidemiološkom situacijom procijenjenom od strane Federalnog ministarstva zdravstva/Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva.

Kopirati
Drag cursor here to close