Bog će oprostiti. Ja neću.

Francuska: Već dva mjeseca pojačani napadi na crkve

"U našoj sekularnoj Republici mjesta bogoslužja su sveta. Ovakvi napadi me šokiraju i moraju biti jednoglasno osuđeni", kazao je francuski premijer
Vijesti / Flash | 16. 04. 2019. u 12:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stotine milijuna eura obećano je za obnovu Notre-Damea nakon što je razorni požar djelomično uništio francusku katedralu.

Katastrofalni požar u katedrali nakon osam sati borbe stavljen je pod nadzor. U crkvi starijoj od 800 godina potpuno je izgorio toranj, koji se i srušio, a ubrzo i cijeli krov. Ured pariškog tužitelja objavio je da je pokrenuo istragu. Rade pod pretpostavkom da je vatra bila nesretni slučaj te sumnjaju da je povezana s obnovom crkve.

Ovo nije prva francuska crkva koja je nastradala posljednjih mjeseci. U Francuskoj su, naime, u zadnja dva mjeseca nepoznati vandali napali i oskvrnuli čitav niz katoličkih crkava.

Lomili su kipove u crkvama, razbijali tabernakule (u kojima se čuva hostija), bacali hostije, trgali križeve, podmetali požar, a u jednom posebno gnjusnom slučaju razmazali su izmet u obliku križa po zidu crkve.

Samo mjesec dana prije požara u pariškoj katedrali Notre-Dame, druga najveća pariška crkva također je gorjela. Crkva Saint Sulpice, stara tri stoljeća, poslužila je svojedobno i kao scenografija za snimanje filma Da Vincijev kod. Požar je izbio odmah poslije podnevne mise u crkvi, no srećom nitko nije ozlijeđen. Iako policija još istražuje ovaj požar, vatrogasci su uvjereni da je podmetnut, izvještava Newsweek.

U veljači je gorjela i crkva Saint Nicholas u Houillesu, na sjeveru Francuske. Da je i ovdje riječ o vandalskom napadu, a ne o nesretnom slučaju, sugerira i činjenica da je kip djevice Marije razbijen, a križ s oltara bačen na tlo, kako javlja katolički list La Croix International.

Svećenik Francois-Lauerent Heart rekao je da je kip potpuno smrvljen i da je šteta nepopravljiva. Štoviše, ova je crkva prijavila čak tri napada u 10 dana, javlja RT.

Na jugu Francuske istog je mjeseca zapaljen i pokrov oltara u katedrali Saint-Alain u Lavauru, a križevi i kipovi svetaca su uništeni. Tinejdžerski vandal, koji je kasnije uhićen, slomio je i iskrivio ruku na kipu Isusa na križu. Gradonačelnik Bernard Canyon reagirao je na ovaj vandalizam riječima: "Bog će oprostiti. Ja neću."

9. veljače provaljeno je i u oltar u crkvi Notre-Dame u Dijonu, u pokrajini Burgundy. Hostije su iznesene iz tabernakula na oltaru i pobacane po tlu. Svećenik Emmanuel Pic osudio je vandalizam kao "napad na srce katoličke vjere", s obzirom na to da katolici vjeruju da se hostija u trenutku euharistije pretvara u tijelo Kristovo.

"Ništa vrijedno nije opljačkano, ali namjera je vrlo šokantna", rekao je svećenik za lokalne novine.

U još jednoj crkvi sličnog imena kao pariška katedrala, Notre-Dame des Enfants (Naša gospa od djece) u Nimesu, u blizini granice sa Španjolskom, vandali su opljačkali oltar i razmazali ljudski izmet u obliku križa na zidu. Hostije su pronađene izvan crkve u smeću.

"Ovo uvelilke utječe na našu dijecezu. Znak križa i sveta euharistija bili su meta ozbiljne povrede. Ovaj čin oskvrnuća povređuje nas sve u našim najdubljim uvjerenjima", rekao je nimeski biskup Robert Wattebled.

Niz vandalskih napada na crkve potaknuo je i premijera Edouarda Phillipea da se sastane s francuskim biskupima, nakon čega je izjavio: "U našoj sekularnoj Republici mjesta bogoslužja su sveta. Ovakvi napadi me šokiraju i moraju biti jednoglasno osuđeni."

Vodstvo francuske Katoličke crkve također je izrazilo svoju tugu zbog zabrinjavajućeg trenda napada na simbole njihove vjere, prenosi Index.hr.

Bečki Opservatorij za netoleranciju i diskriminaciju protiv kršćana u Europi, koji je osnovan u suradnji s Vijećem europskih biskupskih konferencija, ali je sada neovisna organizacija, priopćio je prošlog mjeseca kako je došlo do porasta napada na katoličke crkve od 25% u prva dva mjeseca godine. u usporedbi s prošlom godinom.

Ravnateljica opservatorija Ellen Fantini komentirala je za Newsweek da, iako u mnogim slučajevima motiv nije poznat, Francuska ima problema s rastućim antikršćanskim nasiljem, prvenstveno od strane anarhističkih i feminističkih grupa.

"Mislim da postoji rastuće neprijateljstvo u Francuskoj protiv crkve i njenih simbola, ali čini se da je usmjereno ponajprije protiv kršćanstva i simbola kršćanstva", rekla je Fantini. "Pritisak dolazi od radikalnih sekularista ili antireligijskih grupa, kao i feminističkih aktivista koji vide crkvu kao simbol patrijarhata koji treba biti razmontiran", dodala je.

Kopirati
Drag cursor here to close