FUCZ

Sonarom po Mostarskom jezeru

Fahrudin Solak direktor FUCZ za Bljesak.info je rekao kako je edukacija održana u suradnji s Interventnom službom spašavanja (ISS) na Mostarskom jezeru
Vijesti / Flash | 11. 12. 2018. u 16:37 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna uprava civilne (FUCZ) zaštite u utorak je na Mostarskom jezeru imala obuku za svoje djelatnike za rad sa sonarom.

Foto: Bljesak.info / Obuka timova FUCZ za rad sa sonarom na lokalitetu Mostarskog jezera

Fahrudin Solak direktor FUCZ za Bljesak.info je rekao kako je edukacija održana u suradnji s Interventnom službom spašavanja (ISS) na Mostarskom jezeru prvenstveno zbog povoljnih vremenskih uvjeta.



''U našim jezerima i rijekama imamo velik broj minskih eksplozivnih sredstava, a ove godine smo imali čini mi se pet utapanja u jezerima, pa je prije svega ova obuka namijenjena za pronalazak tijela, ali i predmeta pod vodom. Procijenili smo da se obuka uradi u Mostaru na Mostarskom jezeru radi vremenskih uvjeta. Pošto često radimo i s drugim predstavnicima i nevladinim organizacijama koji se pridružuju u nekim aktivnostima kad su potrebe u pitanju, ovaj put smo zvali članove ISS-a da danas budu s nama, kako bi im pokazali mogućnosti sonara'', rekao je Solak.

Dodao je da će nastavak aktivnosti imati i u srijedu.

''Ljudi su oduševljeni, nevjerojatno je što sonar omogućuje i kako ubrzava potragu pod vodom. Možemo vidjeti i navoditi neke predmete u mutnoj vodi i kada je vidljivost mala. Dakle možemo uočiti predmete i druge stvari koje pretražujemo, ali prvenstveno riječ je o utopljenicima i minsko eksplozivnim sredstvima pod vodom'', kazao je Solak, dodajući kako je ovo podizanje jedne nove razine, koje omogućava puno bržu potragu za stradalima kada je svaki sat bitan, ali se smanjuje i rizik kojem se izlažu ronioci zbog konstantnog ronjenja.

Foto: Bljesak.info / Obuka timova FUCZ za rad sa sonarom na lokalitetu Mostarskog jezera
Kopirati
Drag cursor here to close