Svjedoci obrane

Dobri uvjeti za zatvorenike u Ljubuškom

Na ovom ročištu, u korist Obrane je iskaz dao i bivši pripadnik Vojne policije HVO-a koji je radio na osiguranju zatvora u Ljubuškom Željko Barišić, koji je naglasio da nikada nije vidio niti čuo za maltretiranja.
Vijesti / Flash | 18. 02. 2018. u 16:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine u Ljubuškom, svjedoci Obrane kazali su da nije bilo maltretiranja u vojno-istražnom zatvoru i da su zatvorenici imali dobre uvjete. Miroslav Vučić, bivši pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), rekao je da radio na osiguranju vojno-istražnog zatvora u smjeni u kojoj je Stojan Odak bio šef, piše BIRN.

Prema njegovim riječima, uvjeti u zatvoru su bili dobri, zatvorenici su imali dovoljno hrane, kao i pristup kupatilu, a vođeni su na dobrovoljne radove u Crveni križ iz kojeg bi donosili kekse i čokolade.

"Odak mi je bio prvi pretpostavljeni. Nije nikoga maltretirao, samo je ponekad možda galamio kad popije ili ima kućnih problema. Ali odgovorno tvrdim da nikoga udario nije… Znam i Vicu Bebeka, imao je dobar odnos prema zatvorenicima. Nekada bi čak od svoje kuće donosio mlijeko", rekao je Vučić.

Za zločine u Ljubuškom optuženi su uz Odaka i Bebeka i Ivan Kraljević, Mate Jelčič, Slavko Skender, Vinko Radišić i Dragan Miloš. Prema optužnici, Kraljević, Jelčić i Skender su u različitim periodima od rujna 1993. do ožujka 1994. godine bili upravnici u zatvoru, koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom i u kojem je bilo zatvoreno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari.

Na teret im je stavljeno da su zatočene civile i ratne zarobljenike držali u neuvjetnim prostorijama, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane, te ih odvodili na prinudne radove.

Na ovom ročištu, u korist Obrane je iskaz dao i bivši pripadnik Vojne policije HVO-a koji je radio na osiguranju zatvora u Ljubuškom Željko Barišić, koji je naglasio da nikada nije vidio niti čuo za maltretiranja.

"Bilo je zatvorenika svih nacionalnosti i formacija, ali za mene su oni svi isti bili. Ishrana je dobra bila, kuhana i mi sami smo je jeli. Dovoljno je bilo hrane, nitko nije bio gladan… Išli su na rad, ali su se dobrovoljno javljali, voljeli su ići u Duhansku stanicu, jer su dobivali robe tamo, hrane", prisjetio se Barišić. Suđenje se nastavlja 22. veljače.

Kopirati
Drag cursor here to close