Obilježavanje

Dan Armije BiH u Mostaru: Pomiješane emocije

"Znam da bi opet, evo ja, većina, iako smo nezadovoljni, ostali, ne bi otišli, da se sve ovo ponovi, kao što smo i onda ostali. Dobro je podsjetiti na ovaj datum, da se ne zaboravi. Da nije bilo tog otpora, nas ne bi bilo ovdje. Tu je jedina utjeha"
Vijesti / Flash | 15. 04. 2018. u 15:32 Bljesak.info/Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu 15. travnja - Dana Armije RBiH, predstavnici Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Hercegovačko - neretvanske županije, u suradnji s ostalim boračkim udruženjima u toj županiji, obišli su u nedjelju spomen-obilježje u Blagaju te mezarje na Šehitlucima gdje su položili cvijeće i odali počast svim poginulim pripadnicima ARBiH.

Tijekom obilježavanja Dana Armije RBiH spomenute organizacije su od 12. do 15. travnja na području svih općina u HNŽ organizirale niz manifestacija, kazao je u izjavi za Fenu predsjednik JOB-a Grada Mostara Sead Salčin.

"S obzirom na vrijeme u kojem je nastala i tijek borbe koje je vodila, Armija RBiH ostala je ponosna i čista te ostavila neizbrisiv trag u povijesti BiH", istaknuo je Salčin.

Jedan od ratnih zapovjednika Armije RBiH u Mostaru, Esad Humo, kazao je uz ostalo kako 15. travanj doživljava sa pomiješanim emocijama, postavljajući i pitanje 'je li oni koji sad vladaju razumiju ono vrijeme od prije 25 godina'.

"Znam da bi opet, evo ja, većina, iako smo nezadovoljni, ostali, ne bi otišli, da se sve ovo ponovi, kao što smo i onda ostali. Dobro je podsjetiti na ovaj datum, da se ne zaboravi. Da nije bilo tog otpora, nas ne bi bilo ovdje. Tu je jedina utjeha", rekao je Humo.

"Osim Dana državnosti BiH, 25. studenog, 1. ožujka, Dana neovisnosti BiH, 15. travanj je sljedeći datum kao jedan od najvažnijih u povijesti BiH, kad je Republika BiH dobila svoje oružane snage, koje su u obrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine obranile BiH, stvorile preduvjete da se potpiše Dejtonski mirovni sporazum, odnosno da se BiH reintegrira u mirovnom procesu, u miru.

Nažalost, taj poslijeratni proces ide sporije, ali smo mi svi optimisti da će buduće generacije živjeti u državi BiH, kao demokratskoj, koja ima svoje institucije, koje stvaraju uvjete svojim građanima da mogu živjeti normalno u toj državi", izjavio je medijima predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije Šerif Špago.

Prisutnim učenicima, građanima, bivšim suborcima, članovima obitelji poginulih, te zvanicama vlasti, obratio se predsjednik Jedinstvene organizacije boraca HNŽ Semir Drljević Lovac.

"Samo ime Armija Republike Bosne i Hercegovine, nije imala nijedan drugi predznak, i uvijek je jasan cilj imala – jedinstvena i nedjeljiva država, ravnopravnih građana i naroda. I mi smo evo i do danas ostali dosljedni tome", istaknuo je između ostaloga Drljević.

Pored ovih aktivnosti, u suradnji sa školama, održan je i niz popratnih manifestacija (razna sportska natjecanja priredbe i sl.) u svim općinama HNŽ. Dan Armije RBiH danas je obilježen i u Prozoru i Konjicu, a nešto ranije u Jablanici, Čapljini i Stocu.

Kopirati
Drag cursor here to close