Poziv na izmjene Ustava

Ivetić: Izmijeniti Ustav da Srbi u Posavini mogu izučavati ćirilicu

Treba usvojiti izmjene, da Srbi konačno postanu konstitutivni, smatra zastupnik u Skupštini Posavske županije Damir Ivetić
Vijesti / Flash | 16. 06. 2021. u 10:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Srna / Damir Ivetić

Zastupnik u Skupštini Posavske županije Damir Ivetić pozvao je županijsku Vladu da sutra usvoji pripremljene izmjene Ustava, što je ocijenio kao veliki korak k tome da Srbi postanu konstitutivan narod u ovoj županiji.

''Očekujemo da Srbi konačno budu konstitutivni na cijeloj teritoriji BiH. Konstitutivnost samo na papiru ne znači puno, ali to povlači druge benefite da se otvori mogućnost zapošljavanja Srba u Posavskoj županiji, ali i da bar jedno ministarstvo pripadne Srbima'', rekao je Ivetić za Srnu.

Ivetić, koji je i predsjednik Općinskog odbora SNSD-a Odžak, kaže da bi konstitutivnost Srba u Posavskoj županiji omogućila i djeci srpske nacionalnosti izučavanje maternjeg jezika i ćirilice.

Naglasio je da bi tim izmjenama Ustava u školama u Posavskomj županiji prvi put bilo omogućeno izučavanje ćirilice, čega do sada nije bilo.

''Na kraju školske godine djeci se samo preda dokument da se izjasne koji su jezik izučavali. Moje dijete se do sada izjašnjavalo da je izučavalo hrvatski jezik, što je za jednog roditelja Srbina poražavajuće i ponižavajuće'', ističe Ivetić.

Podsjeća da je bilo nekoliko neuspješnih pokušaja promjena Ustava koji datiraju još iz 1996. godine i koji, osim što ne poznaju Srbe kao konstitutivni narod, imaju niz nelogičnosti.

Ivetić je izrazio zahvalnost SNSD-u i HDZ-u BiH što su doveli do ovog koraka ka ostvarivanju konstitutivnosti za Srbe u Posavskom, ali i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Promjene odredaba Ustava u Posavskoj, i još nekim županijama, prije nekog vremena naložio je Ustavni sud Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close