Zagađenje

Cijela regija u magli i smogu

Zagađenost zraka u zemljama regije tema je kojom se tjednima bave ne samo domaći, već i svjetski mediji, što povećava uznemirenost građana.
Vijesti / Flash | 17. 01. 2020. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zagrepčane su posljednjih dana uznemirili nesnosan smrad i medijski napisi prema kojima je kvaliteta zraka u gradu bila vrlo loša, osobito na nekim mjernim postajama, navodi Index.

Grafikon Hrvatske agencije za okoliš i prirodu pokazuje da su koncentracije štetnih lebdećih čestica PM10 posljednjih tjedan dana uglavnom bile iznad 120 mikrograma po m3 (µg/m3), što je značajno više od razina koje se smatraju prihvatljivima za razdoblja dulja od 24 sata.

Zdravstvena istraživanja pokazala su da su lebdeće čestice PM10 štetne za zdravlje, no još štetnije su PM2,5. Naziv PM10 podrazumijeva sve lebdeće čestice promjera manjeg od 10 mikrometara, a PM2,5 manjeg od 2,5 mikrometara (µm). Za usporedbu, ljudska kosa ima promjer oko 100 µm, što znači da bismo u dužini njezina presjeka mogli nanizati oko 40 čestica PM2,5.

Zbog ovako malih dimenzija te čestice prodiru duboko u pluća i dugo se ondje zadržavaju. Čestice veće od 10 µm uglavnom se zadržavaju u nosu, ustima i grlu. Važno je znati da lebdeće čestice nisu jedinstvene po sastavu, nego on ovisi o izvoru, a neke mogu biti vrlo štetne i kancerogene.

  / Zagađenost u Beogradu

Stručnjaci procjenjuju da zagađeni zrak u Europi uzrokuje oko 400.000 preuranjenih smrti godišnje te da je glavni uzrok smrti u okolišu. Prema preporukama Europske komisije, koncentracije PM10 tijekom 24 sata ne bi trebale prelaziti 50 µg/m3, a tijekom godine 40 µg/m3. Prosječne godišnje razine PM2,5 ne bi smjele prelaziti 25 µg/m3.

Stručnjaci upozoravaju da su najvažniji izvori zagađenja zraka cestovni promet, industrija, termocentrale na ugljen i grijanje na kruta goriva. Osim Zagreba i pojedinih dijelova Hrvatske, sa zagađenjem zraka posljednjih tjedana susreće se i Sarajevo. Gotovo svakodnevna su upozorenja na štetnost zraka u glavnom gradu BiH, te su preporuke stručnjaka da se što manje boravi na otvorenom u samom gradu.

Zagađenost zraka u zemljama regije tema je kojom se tjednima bave ne samo domaći, već i svjetski mediji, što povećava uznemirenost građana. Visok stupanj zagađenja izmjeren je u više gradova u BiH, a portal AirVisual je objavio da je u subotu Sarajevo je bilo najzagađeniji grad u svijetu, piše B92.

  / Zagađenost u Sarajevu

I Priština je posljednjih dana prošle godine rangirana kao najzagađeniji grad na svijetu, kada je koncentracija štetnih materija u zraku predstavljala opasnost po zdravlje građana. Posljednjeg tjedna prošle godine, zbog zagađenog zraka u Sjevernoj Makedoniji đaci su bojkotirali nastavu, izrazivši na taj način prosvjed zbog zagađenja zraka.

Posljednjih dana zagađenje zraka prisutno je i u Beogradu. Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić poručio je da gradske vlasti intezivno rade na unapređenju kvaliteta zraka i apelirao na građane, stručnu javnost i medije da postupaju odgovorno prema sebi i drugima, kao i da poštuju mišljenja i savjete nadležnih institucija.

Kopirati
Drag cursor here to close