Ratni zločini

Brojna maltretiranja zatočenika u Bileći

Odgovarajući na pitanje Obrana, svjedok Marić je potvrdio da mu je Đaja pištolj na glavi držao kratko i da nije pretpio ozljede koje bi iziskivale liječnje.
Vijesti / Flash | 29. 08. 2018. u 15:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedok Državnog tužiteljstva je na suđenju za zločine počinjene u Bileći ispričao da mu stražar Đaja 1992. godine stavio pištolj na glavu u trpezariji bilećkog zatvora.

Edvard Marić ispričao je da je 1. lipnja 1992. zajedno sa više osoba odveden u zatvor u Bileću, te da je nakon 20 dana zatočeništva dobio obavezu da radi u trpezariji zatvora. Istaknuo je da je tada bio maloljetan i da nije pripadao nijednoj vojnoj formaciji.

"Od stražara u zatvoru znam Bošnjaka, Miloša, Grubog i Đoju. Prilikom nedostatka hrane stražari su nas maltretirali. Tom prilikom mi je Đoja stavio pištolj na glavu", kazao je svjedok, prenosi BIRN.

Optužnica tereti Borisa Bošnjaka, Miloša Mavraka, Miodraga Grubačića i Iliju Đajića za progon nesrpskog civilnog stanovništva tijekom 1992. godine. Na teret im je stavljeno da su sudjelovali u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj vojarni 'Moša Pijade' u Bileći, te da su omogućavali drugima da ulaze i udaraju zatvorenike.

Prema optužnici, Bošnjak je bio pripadnik Sedmog bataljona Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) i obavljao je dužnost zapovjednika straže, a ostala trojica su bili pripadnici VRS-a i stražari u logoru u Bileći, piše BIRN.

Odgovarajući na pitanje Obrana, svjedok Marić je potvrdio da mu je Đaja pištolj na glavi držao kratko i da nije pretpio ozljede koje bi iziskivale liječnje. Dodao je da se ne može sjetiti je li izvršio repetiranje pištolja.

Ramiz Hajdarović, drugi svjedok Optužbe na ovom suđenju, ispričao je da ga je Bošnjak pretukao dok je bio u zatvoru u Bileći. "To se događalo u i ispred učionice i ispred WC-a. Dobio sam dosta udaraca, oko 15 minuta je to trajalo. Poslije toga nikad ga očima nisam vidio", kazao je Hajdarović.

Teći svjedok Mile Raić ispričao je da je u zatvoru u Bileći upravnik Bošnjak po dva ili tri puta dnevno udarao zatvorenika Rezaliju Lizde, objavio je BIRN. Nastavak suđenja zakazan je za 4. rujan.

Kopirati
Drag cursor here to close