Potresna prisjećanja

Bivši zatvorenici tvrde: Brojna premlaćivanja u Bileći

"Mene je Đaja udario nogom u predjelu rebara, a Miloš je malo, nije puno", kazao je Puljić, dodajući i da je jedne prilike od strane Bošnjaka, Grubog, Đaje i još nekih stražara vođen na strijeljanje.
Vijesti / Flash | 16. 05. 2018. u 07:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine u Bileći, svjedoci Tužiteljstva BiH su govorili o premlaćivanjima zatvorenika od strane stražara, piše BIRN. Svjedok Dane Puljić je ispričao da je bio pritvoren u vojarnu u Bileći zajedno sa još 17 osoba iz Stoca. Oni su, kako je kazao, smješteni u neuvjetnu spavaonu zajedno sa ranije pritvorenim Bošnjacima.

Za vrijeme od tri mjeseca koliko je proveo tu pritvoren, Puljić je rekao da se sjeća stražara Miloša, pokazavši na optuženog Miloša Mavraka. On je naveo da ga je Miloš jedne prilike udarao palicom po glavi, a druge šamarao. "Govorilo se da je Mavrak, međutim kasnije se govorilo da je Miloš Miličević, ali 99 posto da je to on", kazao je svjedok.

Tužiteljstvo BiH tereti Mavraka s Borisom Bošnjakom, Miodragom Grubačićem i Ilijom Đajićem za progon nesrpskog civilnog stanovništva tijekom 1992. godine. Na teret im je stavljeno da su sudjelovali u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj vojarni 'Moša Pijade' u Bileći, te da su omogućavali drugima da ulaze i udaraju zatvorenike.

Prema optužnici, Bošnjak je bio pripadnik Sedmog bataljona Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) i obavljao je dužnost zapovjednika straže, a ostala trojica su bili pripadnici VRS-a i stražari u logoru u Bileći.

Dane Puljić je u sudnici pokazao i na optužene Bošnjaka i Grubačića govoreći da su to 'Bošnjak i Grubi'. Prema njegovim riječima, u vojarni su premlaćivani i drugi pritvorenici. Kazao je da je Rasima Lizde Bošnjak udarao palicom i šakama u lice, te da je vidio i da 'Džaja, Grubi i Miloš tuku druge'.

Odgovarajući na pitanja Obrane, svjedok je kazao da je 'Grubi' bio grub, te da je tukao Ivicu Puljića u spavaoni. On je potvrdio da je sa svjedokom Ivicom Puljićem bio zajedno na razgovoru kod tužitelja prije suđenja.

Drugi svjedok Ivica Puljić kazao je da je bio pritvoren u Bileći, gdje ga je tukao stražar Dželetović. On je negirao da je to bilo u istoj prostoriji gdje je bio i Dane Puljić. Odmah po dolasku u Bileću, kako je rekao svjedok, zatvoren je u podrum gdje su ih tukli 'Đaja i Miloš'.

"Mene je Đaja udario nogom u predjelu rebara, a Miloš je malo, nije puno", kazao je Puljić, dodajući i da je jedne prilike od strane Bošnjaka, Grubog, Đaje i još nekih stražara vođen na strijeljanje.

Svjedok je u sudnici, tijekom identifikovanja potpisa na zapisniku o prepoznavanju, pokazujući na prvooptuženog kazao 'ako je ovo Boris Bošnjak, ja ga nikad ne bih prepoznao'. Dodao je da 'Đaji' ne zna ime i prezime, ali da to nije 'optuženi koji sjedi u zadnjem redu', pokazujući na Iliju Đajića, navodi BIRN.

Na ovom ročištu je započeto i ispitivanje svjedoka Ekrema Kuke, koji je kazao da je iz Mostara odveden u Bileću, gdje je zatvoren u neuvjetni podrum. On je kazao da se sjeća stražara Bošnjaka, Mavraka, Bore, Đaje, te da su mu drugi zatvorenici govorili da se treba čuvati Miloša Mavraka i Bošnjaka.

Kuko je kazao da je Bošnjak tukao zatvorenika Aliju Omanovića. Njegovo svjedočenje bit će nastavljeno u utorak, 22. svibnja.

Kopirati
Drag cursor here to close