Jablanica

78. godišnjica Bitke za ranjenike na Neretvi

Početkom ožujka osam partizanskih brigada odbacilo je glavninu njemačkih trupa i svih 3.500 ranjenika prebačeno je na lijevu obalu Neretve.
Vijesti / Flash | 09. 02. 2021. u 11:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan 9. veljače 1943. godine počeo je protunapad partizana u Drugom svjetskom ratu na združene njemačke i talijanske snage na Neretvi, poznat kao "Bitka za ranjenike".

Do 26. veljače razbijena je talijanska divizija "Murđe" i sve talijanske snage u dolinama Neretve, Rame i Drežnice.

Početkom ožujka osam partizanskih brigada odbacilo je glavninu njemačkih trupa i svih 3.500 ranjenika prebačeno je na lijevu obalu Neretve, prenosi Srna. 

U ovoj bitci stradalo je mnogo Dalmatinaca, koji su bili u partizanima boreći se protiv talijanske okupacije.

Bitka na Neretvi, također poznata pod njemačkim kodnim imenom Fall Weiss (njemački za "Bijeli slučaj"), a u Jugoslaviji često nazivan Četvrtom neprijateljskom ofenzivom, bio je njemački strateški plan o zajedničkom napadu Sila osovine započet početkom 1943. protiv partizana u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, danas Bosni i Hercegovini, tijekom Drugog svjetskog rata.

Glavninu partizanskih snaga sačinjavali su 1. bosanski i 1. hrvatski korpus te Glavna operativna grupa na čelu s Titom, sveukupno oko 40.000 boraca.

Uz to partizani su bili primorani evakuirati i ranjenike, njih oko 4.000, pa se tu bitku ponekad naziva i najhumanijom bitkom Drugog svjetskog rata.

Sile osovine okupile su devet divizija – šest njemačkih, tri talijanske te nekoliko jedinica četnika, ustaša i domobrana, s ukupno oko 100.000 vojnika. 

Po ovim događajima snimljen je čuveni film Veljka Bulajića Bitka na Neretvi u kojem su, među ostalima, glumile i svjetske zvijezde poput Orsona Wellesa i Yula Brynnera.

Ofanziva je trajala od siječnja do travnja 1943. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close