Antifašisti

72. godišnjica oslobođenja Mostara u 2. svjetskom ratu: Incidenti za kraj!

Vijesti / Flash | 11. 02. 2017. u 14:22 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dodjelom Februarske nagrade, u organizaciji Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (NOR) Mostar započelo je obilježavanje 72. godišnjice oslobođenja Mostara od fašističkog okupatora u Drugom svjetskom ratu.

"Februarska nagrada" pripala je Radmilu Braci Andriću za višedesetljetnu borbu za bolji Mostar, a Izudinu Pintulu za život posvećen čovjeku i za čovjeka i za dobro grada.

Na samom kraju, pristigla izaslanstva položila su cvijeće na Partizanskom groblju u Mostaru. Posjet Partizanskom groblju protekao je u znaku većeg broja policajaca i specijalaca koji su spriječili moguće incidente. Neslužbeno doznajemo kako je policija privela tri osobe.

Nagrada je posthumno dodijeljena i Predragu Matvejeviću za nesebičnu ljubav prema rodnom gradu, koja je rezultirala buntom protiv njegovih rušitelja i širenjem istine o stradanju Mostara širom svijeta.

Dodijeljene su i "Februarske plakete": Muji Salčinu za životno istraživanje na ideji antifašizma i njegovom prenošenju na mlade generacije, dr. Seadu Mulahasanoviću za spašavanje stotine života, zatim Štefici Galić, Aliji Hadžialiću, Ramizu Panduru, posthumno Mostarki Marseli Šunjić.

U glazbenom dijelu programa nastupio je zbor "Mostarske kiše".

Obilježavanje godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu nastavljeno je polaganjem cvijeća na mezarju Šehitluci. Potom je na Trgu republike (Musala) održano okupljanje antifašista iz BiH i gostiju iz drugih država, te polaganje cvijeća na spomen-obilježje obješenim ilegalcima Mostara Dragi Palavestri i Alici Rizikalo te na biste narodnih heroja Hasana Zahirovića Lace i Mladena Balorde.

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Sead Đulić održao je oštar govor na Partizanskom groblju u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close