Agonija se nastavlja

600 rudara ide "na čekanje"

Uprava je odlučila da 30 posto radnika ide kući do daljnjeg, bez vremenskog ograničenja, odnosno više od 600 radnika ostaje bez radnog angažmana.
Vijesti / Flash | 04. 08. 2021. u 15:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rudari Rudnika Kreka u Tuzli najavili su štrajk za 16. kolovoz, a razlog je odluka Uprave rudnika o prekidu rada zbog privremenog zastoja u proizvodnji i pada prihoda u Rudniku mrkog uglja "Kreka" Tuzla, naveli su iz sindikalne organizacije tog rudnika.

Primjena odluke počela je prvog kolovoza, dok rudari vrše zakonske pripreme za prosvjede.

Uprava je odlučila da 30 posto radnika ide kući do daljnjeg, bez vremenskog ograničenja, odnosno više od 600 radnika ostaje bez radnog angažmana. 

"Ova odluka nema uporište u zakonskim aktima. Mi nemamo proizvodnju jer nam nisu omogućili osnovna sredstva za rad. Nama su naredili da meljemo ugalj i da se on vozi u termoelektranu, dakle ugalj koji bi trebali prodati po 115 KM, mi ga prodajemo za 40 KM", naglasio je predsjednik Sindikata Rudnika uglja Kreka Tuzla Zuhdija Tokić.

U odluci je navedeno da će radnici tijekom prekida angažmana dobivati naknadu od 60 posto osnovne plate isplaćene u posljednja tri mjeseca i dodatak za navršene godine staža.

Vršitelj dužnosti direktora Rudnika Kreka Husein Trumić nije odgovarao na pozive.

U Tužiteljstvu Tuzlanskog kantona u posljednje vrijeme stiglo je, kako navode, nekoliko krivičnih prijava u vezi s nezakonitostima u rudnicima u sastavu RMU Kreka Tuzla, a protiv više odgovornih osoba.

"Na osnovi ovih krivičnih prijava su u Tužiteljstvu formirana dva predmeta koja su u fazi provjera prijavljenih radnji. U provjere i istražne radnje su uključeni istražitelji MUP-a TK. Jedna od prijava se odnosi na provođenje javnih nabavi kod odabira izvođača radova za generalni remont tri transportera uglja na PK Šikulje i za iste i slične radnje na PK Dubrave.

U drugom predmetu, koji se vezuje za PK Šikulje, prijavljene su različite radnje u kojima se navodi kako su prekršene odredbe zakona o javnim nabavama prilikom nabave dijelova za čistače traka, remonta i popravke određenih radnih strojeva, kao i određene nepravilnosti izlaza robe za rudnik Dubrave i Mramor, gdje se navodi da je roba naručena ali nikad nije dostavljena ovim rudnicima", poručio je glasnogovornik Tužiteljstva TK Admir Arnautović.

Kopirati
Drag cursor here to close