#OrangeTheWorld

550.000 eura za pružanje podrške rodnim institucionalnim mehanizmima u državi

Glavni cilj projekta je pružanje podrške rodnim institucionalnim mehanizmima u državi, u cilju unapređenja poštivanja i pridržavanja međunarodnih standarda rodne ravnopravnosti i pravne stečevine (acquis) EU u području rodne ravnopravnosti
Vijesti / Flash | 26. 11. 2020. u 10:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početkom mjeseca je održana online radionica na temu ''Uvodna radionica: Utvrđivanje prioriteta i aktivnosti'', čime je obilježen početak projekta ''Instrument za rodnu ravnopravnost – Za BiH u EU bez rodnih stereotipa'' (engl. Gender Equality Facility (GEF) - BiH in the EU without Gender Stereotypes). Projekat finansira Europska unija, a provodi UN Women u Bosni i Hercegovini, zajedno s projektnim partnerima.

Glavni cilj projekta je pružanje podrške rodnim institucionalnim mehanizmima u državi, u cilju unapređenja poštivanja i pridržavanja međunarodnih standarda rodne ravnopravnosti i pravne stečevine (acquis) EU u području rodne ravnopravnosti. Na ovoj radionici su se okupili predstavnici projektnih partnera, uključujući Agenciju za rodnu ravnopravnost BiH, Gender centar Federacije BiH, Gender centar Republike Srpske i Direkciju za europske integracije. Ukupna vrijednost projekta je 550.000 eura, od čega je Europska unija osigurala 500.000 eura bespovratnih sredstava, a aktivnosti će se provoditi u naredne dvije godine, uz podršku projektnih partnera.

Prema indeksu rodne ravnopravnosti za 2020. godinu Europskog instituta za rodnu ravnopravnost (EIGE), svake dvije godine rodna ravnopravnost napreduje za jedan postotni bod. Tim tempom, Europska unija će postići rodnu ravnopravnost za 60 godina, 2080. godine. U Bosni i Hercegovini će se još duže čekati na ostvarivanje jednakih nivoa rodne ravnopravnosti. Cilj projekta GEF je upravo smanjenje broja godina unutar kojih će BiH ostvariti rodnu ravnopravnost.

Uvodnu radionicu je otvorio g. Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, te istakao: ''Očekujemo da će ovaj projekt doprinijeti ispunjavanju politika rodne ravnopravnosti u državi i osigurati da rodna ravnopravnost u potpunosti bude dio procesa donošenja odluka i programiranja IPA fondova. Želimo da osiguramo da žene i djevojčice aktivno učestvuju u svim aspektima društva, jer samo zajedničkim snagama možemo postići održiv razvoj za sve. Poštivanje rodne ravnopravnosti u svim sferama, ispunjavanje međunarodnih i standarda Europske unije, te naš zajednički rad i saradnja imat će ključni značaj na putu približavanja države Europskoj uniji.''

''Ono što ovaj projekt čini jedinstvenim je podrška vlastima da u najvećoj mogućoj mjeri iskoriste finansijske investicije Europske unije u poboljšanje statusa žena i muškaraca, djevojčica i dječaka; bilo da je riječ o javnom prevozu, koji se treba organizovati na način da djeca na vrijeme dolaze u školu, ili se radi o investicijama u ruralne zajednice u kojima žene proizvode i prodaju domaće proizvode. Provedbom ovog projekta, osigurat će se da investicije Europske unije u ovim oblastima zadovolje različite potrebe svih građana i građanki, posebno žena i djevojčica, te ljudi koji žive u udaljenim zajednicama, i to u jednakoj mjeri u kojoj se pruža podrška muškarcima i dječacima u urbanim područjima'', izjavio je g. David Saunders, predstavnik UN Women u Bosni i Hercegovini.

U fokusu radionice bilo je i utvrđivanje narednih projektnih aktivnosti, kao i definiranje sektora na koje će se prvo obratiti pažnja. Sektori koji se prvi odaberu biti će od velikog značaja za socio-ekonomski položaj žena i muškaraca, kao i za prava žena u BiH. Iako će se projekt zasnivati na sektorskom pristupu, naglasak će biti na uvođenju rodnih politika u prioritetna područja reforme.

Kopirati
Drag cursor here to close