Egzistencijalna naknada

5 KM po mjesecu provedenom u ratu za branitelje u HNŽ-u

HNŽ ima osiguran novac i branitelji će imati pravo na egzistencijalnu naknadu
Vijesti / Flash | 31. 05. 2021. u 13:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovačko-neretvanska je jedna od zadnjih županija koja donosi zakon koji će riješiti pitanje egzistencijalnih naknada branitelja, a ministar za pitanja boraca Oliver Soldo kaže kako je važno da ga riješe na kvalitetan način.

''Imamo osiguran novac i branitelji će imati pravo na egzistencijalnu naknadu koja je pet maraka po mjesecu provedenom u ratu, odnosno maksimalni iznos bi trebao biti oko 270 KM, dok je Federalni prosjek oko 210 KM'', kaže Soldo.

Naime, na današnjoj redovnoj sjednici Skupštine našao se Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, koji trebaju osigurati tehničke popravke Zakona iz 2018. godine i uvođenje egzistencijalne naknade za branitelje koji su napunili 55 i 56 godina.

Inače starosne kategorije iznad  57 godina su zbrinute na Federalnog razini, jer svi koji napune 57 po Federalnom zakonu o razvojačenim braniteljima su zbrinuti s aspekta egzistencijalne naknade, a Skupština i Vlada HNŽ-a su osigurali 600 tisuća KM.

''Propisane su jasne procedure koje će ići preko jedinica lokalne samouprave koje će biti zadužene za prvostupanjska rješenja i zaprimanje zahtjeva, a ministarstvo će uraditi reviziju tih rješenja. Nadam se da će od 1. srpnja ići prva isplata po ovom osnovu. Ono što je interesantno je da smo udvostručili iznos koji će ministarstvo davati za ortopedska pomagala braniteljima koji budu radili proteze ubuduće'', kazao je Soldo dodajući da imaju i određene tehnike popravke zakona koje su ustvrdili u primjeni Zakona s aspekta doškolovanja/prekvalifikacije, subvencioniranje obveza za upis u visokoškolske ustanove i popravke s aspekta stambenog zbrinjavanja branitelja'', kazao je Soldo.

Predsjednik skupštine Šerif Špago za medije da je osnovni cilj ovih izmjena da određeni broj demobiliziranih branitelja koji se nalaze na zavodu službe za zapošljavanje ostvare minimalna primanja koja su veća od najniže mirovine u FBiH.

''Mi u ovoj županiji ulazimo oprezno u nova prava, tako je bilo sa Zakonom o zaštiti porodice s djecom, nadam se da ćemo nakon godinu dana izvršenih analiza smoći snage da i određena druga godišta uvedemo u pravo, da se ova kategorija koja se smatra jednom od najugroženijih u FBiH, omogući da veći broj uđe upravo, imajući u vidu da su to neka minimalna sredstva. Po broju ljudi koji se planira uvesti do kraja godine je 600 tisuća na godišnjem nivou milijun i 200 tisuća za 55 i 56 godište'', kazao je Špago.

Kopirati
Drag cursor here to close