24 sata

36 novopotvrđenih slučajeva u FBiH, HNŽ i dalje rekorder

Prijenos uživo prenosi Federalna novinska agencija i Federalna TV.
Vijesti / Flash | 12. 04. 2020. u 12:30 Bljesak.info
Peršić: U FBiH 36 pozitivnih na koronavirus, sedam novooporavljenih

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednja 24 sata u Federaciji BiH testirano je 480 osoba, a kod 36 je potvrđen koronavirus. Evidentirano je i sedam novih oporavljenih pacijenata, rekao je stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić tijekom redovnog obraćanja predstavnika federalnih institucija povodom širenja koronavirusa.

Trenutno su, kako navodi, hospitalizirana 72 pacijenta, od čega je devet na respiratoru. Među oboljelim više je žena (54 posto) u odnosu na muškarce (46 posto).

Najviše oboljelih ima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji 193, Tuzlanskom 81, Zapadnohercegovačkom 68, Kantonu Sarajevo 62, Zeničko-dobojskom kantonu i Unsko-sanskom 49, Srednjobosanskom 26, Hercegbosanskom 22, Bosansko-podrinjskom kantonu 8 i Posavskom kantonu 3.

Gledano po gradovima, najviše oboljelih je u Čitluku 71, Mostaru 64, Sarajevu 51, Tuzli 49 i Širokom Brijegu 48.

''Do sada je 36 oporavljenih osoba i očekujemo u narednim danima da će se taj broj povećavati jer imamo prve negativne testove kod određenih pacijenata. U tom pogledu važno je da svi građani i dalje poštuju mjere socijalne distance. Upravo su te mjere i rad epidemiologa doveli da imamo usporeni rast'', poručio je Peršić.

Dodao je da su u Federaciji BiH registrirana ukupno 22 smrtna slučaja, od kojih je 11 muškaraca i 11 žena.

Potvrdio je da je poželjna pojačana higijena odnosno dezinfekcija javnih površina, kao i prostora gdje se okuplja više ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close