3. travnja 1992.

Na današnji dan 1992. počela je bitka za Kupres

U tjedan dana borbi poginulo je oko 160 pripadnika hrvatskih snaga, od toga 29 pripadnika Kupreške bojne i 19 civila, dok su Srbi imali 85 poginulih i 154 zarobljene osobe.
Vijesti / Flash | 03. 04. 2020. u 18:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet  / Bitka za Kupres

Prošlo je 28 godina od dana kada je počela Bitka za Kupres. Naime, bitka koja je počela 3. travnja 1992. godine i trajala tjedan dana označila je prvi veliki sukob hrvatskih i srpskih bosanskohercegovačkih snaga.

Srbi na čelu s JNA, pokrenuli napad osvajanja cijele Bosne i Hercegovine. Nakon tjedan dana borbi Hrvati se povlače iz Kupresa prema Šuici. U bitkama za Kupres izginuo je veliki broj ratnih veterana iz Vukovara.

Kupreška visoravan za srpske je snage igrala značajnu stratešku ulogu. Naime, za ostvarivanje plana okupacije cijele Bosne i Hercegovine te velikog dijela Hrvatske, teritorij od Kupresa do Livna bio je najvažnije područje, ne samo za srpske snage i JNA, već i za obranu Hrvatske.

Uslijedile su neprestane borbe, čiji se kraj polako nazire 10. travnja, kada srpske snage u jutarnjim satima izvode iznenadni napad na potezu Kupres-Malovan. Nespremne hrvatske snage ne uspijevaju zadržati liniju obrane te su prisiljene na povlačenje s Kupreške visoravni prema Šujici i Livnu.

Borbe su predstavljale sudar dvaju protivnika kojima su glavninu snaga u početnoj fazi sukoba činili pričuvnici bez borbenog iskustva, a stvari su se promijenile u srpsku korist 5. travnja, kada su im došla pojačanja iz zapadne Slavonije. Hrvatske snage zbog lošeg vođenja i zapovijedanja te tehničke inferiornosti prema srpskoj vojsci gube bitku za Kupres.

Srpska je strana u ovom sukobu pokazala pravo lice svog borbenog djelovanja, koje je uključivalo etničko čišćenje Hrvata i muslimane, razaranje stambenih i vjerskih objekata (katoličkih crkava i džamija) i slično. U tjedan dana borbi poginulo je oko 160 pripadnika hrvatskih snaga, od toga 29 pripadnika Kupreške bojne i 19 civila, dok su Srbi imali 85 poginulih i 154 zarobljene osobe.

Kopirati
Drag cursor here to close